2024 április 18

Brüsszel harcot hirdet

A brüsszeli testület egyebek mellett javasolja az egységes európai adóazonosító szám bevezetését, és technikai segítséget ajánl a tagállamoknak az adóbehajtás hatékonyságának javításához – mondta Algirdas Semeta, az adóügyért és a vámunióért, valamint az ellenőrzésért és a csalás elleni küzdelemért felelős biztos a Focus című német hetilapnak. A bizottság litván tagja hangsúlyozta: az európai szürkegazdaság mérete nagyjából az uniós gazdaság egyötödének felel meg, ami azt jelenti, hogy „minden egyes évben ezermilliárd euró adóbevételtől esik el a közösség”. Az adóelkerülés visszaszorítása ebből adódóan „hatalmas lehetőség” az állami bevételek növelésére, amit a mostani válságos időkben ki is kellene használni.

Ezt szolgálja az új bizottsági akcióterv, amely még az idén elkészül. Brüsszel egyebek között sürgeti, hogy vezessenek be egységes minimumszankciókat az adózási jogsértések büntetésére, és hangolják jobban össze a nemzeti pénzügyi hatóságok adatbázisait. Ezzel az uniós határon belüli adóelkerülési műveletek ellen lehetne hatékonyabban fellépni. Harmadik országokkal – vagyis a nem uniós tagállamokkal – kapcsolatban a bizottságot kellene szélesebb jogkörrel felhatalmazni, hogy a huszonhetek egészére vonatkozó adózási tárgyú megállapodásokat köthessen. Mindenekelőtt Svájccal kellene egyezségre jutni az adóelkerülés visszaszorításáról, és ezt a tagállamok nagy többsége támogatja is, de Ausztria és Luxemburg ellenállása miatt nem sikerül áttörést elérni – mondta Semeta a Focus internetes kiadásában a hét végén megjelent összeállításban.

Az egyes pénzügyi tranzakciókra kivetni tervezett egységes uniós adóval kapcsolatban elmondta: a bizottság szerint a legjobb megoldás az volna, ha a tagországok az új adó révén keletkező bevétel kétharmadát befizetnék a közös kasszába, és cserébe ugyanekkora mértékben csökkentenék a közös költségvetéshez nyújtott hozzájárulásukat.