2024 május 20

Biszku Bélát elvitték a rendőrök

A Budapesti Nyomozó Ügyészség augusztus 28-án jelentette be, hogy további három hónappal, november 28-ig meghosszabítja a Biszku Béla ügyében indított nyomozást. Korábban jobbikos képviselők tettek feljelentést Biszku ellen, aki az 1956-os forradalmat követő megtorlások időszakában volt belügyminiszter.

Ma délelőtt megtartotta sajtótájékoztatóját a Fővárosi Főügyészség, ahol bejelentették Biszku letartóztatását.

Több emberen elkövetett, emberöléssel megvalósított háborús bűntett miatt őrizetbe vették Biszku Bélát az 1956-os eseményeket követő két sortűzzel összefüggésben – jelentette be Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész budapesti sajtótájékoztatóján.

A főügyész elmondta: ezért a bűncselekményért életfogytig tartó szabadságvesztés is kiszabható. Ibolya Tibor kimondta azt is, hogy az MSZMP ideiglenes intézőbizottságának valamennyi tagja, ha élne, ezzel a bűncselekménnyel gyanúsítható lenne – de már csak Biszku Béla él közülük. A főügyész a rendszerváltás utáni magyar büntető igazságszolgáltatás jelentős mérföldkövének nevezte a gyanúsítást.

Az ügyészség kezdeményezi Biszku Béla házi őrizetbe helyezését – jelentette be az MTI kérdésére Ibolya Tibor megbízott fővárosi főügyész hétfői sajtótájékoztatóján.  Ibolya Tibor elmondta: a 91 éves gyanúsított esetében nem indokolt a legszigorúbb kényszerintézkedés. A főügyész közlése szerint Biszku Béla együttműködő volt, ugyanakkor tagadta a terhére rótt bűncselekmény elkövetését és nem tett vallomást.