2024 május 23

Bemutatták az iPhone 5-öt

Bemutatta új okostelefonját, az iPhone 5-öt az Apple amerikai informatikai óriáscég szerdán; az okostelefon legújabb csúcsverziója a tavaly ősszel piacra dobott elődjénél gyorsabb, keskenyebb és nagyobb a kijelzője, valamint képes 4G-vel csatlakozni az internethez.

Az új iPhone-nak négy colos „retina” kijelzője van és 20 százalékkal könnyebb, mint az iPhone 4S modellje. Az új készüléket Tim Cook Apple-vezérigazgató mutatta be a cég kaliforniai székhelyén. Cooknak – aki a tavaly elhunyt vállalatalapító Steve Jobsot váltotta a társaság élén – hatalmas nyomás alatt kell továbbra is az informatikai cégek élvonalában tartania a vállalatot.

A legendás okostelefon új verzióját is abban a reményben mutatták be, hogy az Apple ismét az élre törhet a minden eddiginél kiélezettebb versenyben. Az okostelefon-piacon jelenleg a Google operációs rendszere, az Android a legelterjedtebb, a legtöbb okostelefont pedig a Samsung Electronics adja el. A Microsoft szoftvergyártó a Windows 8-as operációs rendszerrel igyekszik felzárkózni a Google és az Apple mögé.

Az Apple-t riválisai megelőzték a nagyobb kijelzős és gyorsabb internetkapcsolatot biztosító telefonokkal. A kaliforniai székhelyű óriáscég ezért most elsőként dobott piacra olyan telefont, amely 4G LTE-vel kapcsolódik az internethez, a kijelzőt pedig az eddigi 3,5 colosról 4 colosra növelték. Az új telefonon minden eddigi alkalmazás is működik majd, annak ellenére, hogy a kisebb kijelzőre tervezték őket.

Az iPhone 5 az Apple új, „A6”-os processzorával fut, amely a cég vezetői szerint kétszer gyorsabb az elődjénél. Az új telefonnak három mikrofonja van és a 4S modellnél kifinomultabb, bár szintén 8 megapixeles kamerája, amely jobb felbontású képek készítésére is képes.