Rendkívüli Hírek:

2024 február 27

Alig csökkent a belvizes területek nagysága

Az elmúlt napok csapadékmentes időjárásában alig csökkent a belvizes területek nagysága, és vasárnapig ismét több hullámban érkezhet eső, hó – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elemzés szerint az elmúlt napok csapadékmentes időjárása egy kis időt adott a korábbi esők miatt kialakult árhullámok levonulásának. A víz talajba való be- és leszivárgásának is, de a párolgás ilyenkor kicsi, így a belvizes területen nagysága alig csökkent. Az elmúlt 30 nap csapadékmennyisége nagy területen meghaladja a 100 millimétert. A 90 napos mennyiség pedig a 200 millimétert, mindkettő országszerte jelentősen több a sokéves átlagnál. A szeptember elejétől összegzett csapadék jelenleg az Alföldön 50-100, a Dunántúlon és az északi országrészben helyenként már 150-160 milliméterrel is meghaladja az optimális értéket.

Változékony időjárás várható

Az eső az Alföldön és a Kisalföldön nagy területen már megállt a földeken, a tartós vízborítást nem szeretik az állományok. Főleg plusz 4-5 Celsius-fok feletti átlaghőmérsékletnél. A talaj fölső egyméteres rétege viszont már most feltöltődött nedvességgel, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. A hőmérséklet kissé az átlag fölött alakult. Éjszakánként csak gyenge fagyok fordultak elő, az idei télen a talajban még nem alakult ki számottevő fagy. Napközben ezen a héten a déli órákra már 10 Celsius-fok közelébe melegedett a levegő a napos részeken, miközben a borult, ködös tájakon csak 0 fok közelében alakult a csúcsérték. A folytatásban ismét változékonyra fordul az időjárás, vasárnapig több hullámban érkezik eső, szombaton sokfelé eshet a hó is.

Összességében nagy területen eshet 10 millimétert meghaladó csapadék, északnyugaton pedig akár 20-30 milliméternél is több eshet. Szombaton a borús, csapadékos idő miatt kissé hidegebb lesz, majd vasárnaptól melegedés kezdődik 10 fok körüli maximumokkal. Meglehetősen szeles idő várható hétfőig, majd keddtől viszont ismét növekszik a ködhajlam. Hozzátették: pénteken lesz a téli napforduló, a délutánok egyelőre még nagyon lassan, de már hosszabbodnak, reggel viszont január elejéig még egyre később kel fel a Nap – ismertette a távirati iroda.

Borítókép: Shutterstock