Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 27

Beindul a gazdaságfejlesztés januárban

Orbán Viktor közlése szerint cserébe azt várják, „a magyar vállalkozások erősödjenek, bővítsenek, újítsanak, és segítsenek abban, hogy realitássá váljon az ötmillió magyar munkahely megteremtése”.

Növekedjenek a magyar vállalatok

A kormányfő azt mondta, hogy a Jüllich család példát mutat az egész országnak: „ha elszántan akarjuk, sikerülhet”. Hozzátette: olyan magyar vállalkozókra van szükség, akikben dolgozik az akarat, hogy kihasználják az előttük álló lehetőségeket.

A miniszterelnök kiemelte: a következő időszak az új lehetőségeket mutató és bővülni akaró magyar vállalkozások korszaka lesz.

„Magyarország elemi érdeke és a természetes életösztön is azt diktálja, hogy a magyar emberek által alapított vállalatok növekedjenek, újabb és újabb beruházásokba kezdjenek, növeljék értéküket, és egyre több embernek adjanak munkát” – fogalmazott Orbán Viktor.

Nemzetek által tudatosan irányított piac

A kormányfő szólt arról, hogy Európa teljesen nyitott piaccá vált, a kereskedelem globális szinten zajlik. A nemzetek által tudatosan irányított piacokon fokozatosan felértékelődik a nemzeti tőke szerepe, „minden magára valamit is adó ország saját nemzeti iparát és tőkéjét igyekszik erősíteni” – jelentette ki.

Orbán Viktor rámutatott: a globális piacokon bármikor pusztító viharok lehetnek, amelyek nemcsak cégeket, hanem egész országokat „löknek szakadékba”. Szerinte Magyarország gazdasága akkor lesz biztosítva az ilyen viharok ellen, ha a nemzetgazdaságot mozgásban tartó vállalkozások között megfelelő erőt képviselnek majd a magyar cégek. Ma ez még nincs így, ehhez az kell, hogy az exportképes magyar középvállalkozások száma a jelenlegi 2-3 ezerről tízezer fölé nőjön – fűzte hozzá.

Vannak biztató jelek

A kormányfő kiemelte: a gazdasági patriotizmus híveiként azt akarják, hogy a magyar tőke egyre erősebb legyen. Ennek érdekében „helyre tettük a magyar állam pénzügyeit, Európa egyik legstabilabb költségvetését fogadtuk el, ezért alakítottunk ki olyan adórendszert, amely a termelést és a munkavállalást támogatja, ezért alakítottuk át a Munka törvénykönyvét, ezért vállaltuk át az önkormányzatok adósságát, hogy a cégek közvetlen gazdaági környezete stabil legyen, és minden követ megmozgatunk újabb és újabb munkahelyek létesítéséért” – fogalmazott.

Orbán Viktor szerint a magyar gazdaságban vannak biztató jelek: a foglalkoztatottak száma négymillió fölött van, a nemzeti össztermék 3 százalék felett bővül, miközben a munkanélküliség nyolc százalék alá süllyedt. Szólt arról is, hogy Székesfehérváron a munkanélküliségi ráta 3,3 százalék, ami „egy teljesen újfajta problémát vet fel a városban és lassan az egész országban is”.

Maradt még benne szufla

„Jó reményünk van arra, hogy a magyar gazdaság jó úton halad, Európa pincéjéből négy év alatt feljutott a földszintre, és maradt szufla az emeletek megmászására is” – fogalmazott. Hozzátette: a magyar vállalkozások észlelték a kedvező jeleket, és meghallották az iparfejlesztés hangját, mert egyre többen bővítenek, növelik a munkahelyek számát.

A miniszterelnök gratulált a Jüllich családnak és a cégnél dolgozóknak három évtizedes, kitartó munkájukhoz, amivel „a semmiből Közép-Európa egyik meghatározó üvegipari vállalatát hozták létre. Nemcsak amerikai garázsokból lehet komoly vállalkozásokat építeni, hanem magyarból is – jegyezte meg.

Cser-Palkovics András polgármester a város életében nagyon fontos cégnek nevezte a Jüllich Glas Holdingot, amely hozzájárul ahhoz, hogy Székesfehérvár az ország egyik legfontosabb gazdasági központja legyen, és termelési értéke a magyar GDP vonatkozásában is meghatározó legyen.

Új beruházások kellenek

Elmondta, hogy a település csak akkor tud tovább fejlődni, ha a gazdasági szereplők fejlődnek, újabb beruházásokról döntenek. Szerinte ehhez a munkaerőhiány orvoslására, megfelelő közép- és felsőfokú szakképzésre, valamint a GINOP-pályázatok (Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program) minél nagyobb hányadának lehívására van szükség.

Jüllich Ádám, a vállalatcsoport tulajdonos-elnöke hangsúlyozta, hogy az elmúlt 30 év nem volt zökkenőmentes, de így is sikerült az ötezer, egymilliárd forintnál nagyobb árbevételt produkáló cégek sorába lépniük.

Újabb munkavállalók

Felidézte, hogy 1984-ben saját garázsában indította el GMK-ját tízezer forint induló tőkével. Úttörő szerepük volt a magyar üvegipar technológiai felzárkózásában, és három évtized alatt eljutottak az alumínium távtartó gyártástól a napelem előállításig.

Az ünnepségen átadták a cég új központi irodáját is, amelynek felépítését már 1995-ben tervezték meg, de a megvalósítással vártak. A beruházás újabb 30 dolgozónak kínál hosszú távú munkalehetőséget.