2024 május 24

Befagyaszthatják az árakat

A rubel gyengülésének, a Moszkva elleni nyugati szankcióknak, valamint az erre válaszként hozott orosz élelmiszerimport-tilalom hatására szeptemberben 8 százalékra nőtt az infláció az augusztusi 7,6 százalékról. Szeptemberben egyebek között a hús és húskészítmények 16,8 százalékkal kerültek többe mint egy éve, a hal és haltermékek 14,1 százalékkal, a tejtermékek pedig 17,7 százalékkal drágultak, míg a vaj ára 22,5 százalékkal nőtt.

Az orosz ipari és kereskedelmi miniszter a Rosszijszkaja Gazeta című lapnak azt mondta, hogy „a kormány tarsolyában számos olyan adminisztratív eszköz van, amelyekkel meg lehet akadályozni az infláció felpörgését. Ilyen például az a törvényileg is engedélyezett intézkedés, hogy szükség esetén 90 napra be lehet fagyasztani termékek egy széles körének az árát” – mondta.

A miniszter hozzátette: „Amennyiben drasztikusan emelkedne a vizsgált 40 alapvető termék ára, rendkívüli intézkedéseket kell hozni az árak stabilizálása céljából”. A miniszter nem nevezte néven a 40 alapvető terméket, aminek az ármozgását különösen nagy figyelemmel követi az orosz kormány.

Az orosz jegybank legújabb előrejelzése szerint az idei infláció 8 százalék fölötti lesz, meghaladva a korábban várt 5 százalék plusz/mínusz 1,5 százalékpontot.