2023 január 29

Bécsben már hódít az autómegosztás

Az autómegosztó szolgáltatókkal együttműködve Bécs egy tanulmányt készíttetett a carsharing-kínálatról az osztrák fővárosban. A felhasználók között végzett felmérés és az üzemeltetők adatainak elemzése alapján a közösségi autómegosztás pozitív hatással van a városi mobilitásra.

Egyre kevesebben vesznek autót

A felhasználók által megadott adatok alapján jelentősen csökken az autóval megtett kilométerek száma, valamint egyre kevesebben döntenek a saját autó vásárlása mellett is. Bécsben egy megosztott autó nagyjából öt privát gépjárművet képes helyettesíteni az utakon, így csökkentve a zsúfoltságot a városban. Ezzel párhuzamosan csökken az üvegházhatású gázok kibocsátása is.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

Az autómegosztással Bécsben évente 44 millió kilométerrel kevesebb utat tesznek meg a személygépjárművek, ez pedig évi 7.000 tonnával kevesebb szén-dioxid kibocsátásnak felel meg.

A tanulmány szerint ez nemcsak az állomásokkal rendelkező autómegosztókra igaz, mint a Zipcar. Ezeket a számokat hozzák az úgynevezett „free-floating” flották is, amelyekkel bárhol ott lehet hagyni az autót, ahol a közlekedési szabályok szerint szabad parkolni. Bécsben ezt az üzleti modellt követi a Car2Go és a DriveNow is.

Egyfajta biztosíték

A kiértékelt adatok alapján a carsharing szolgáltatásait a felhasználók csak alkalmanként, a többi közlekedési eszköz kiegészítéseként veszik igénybe. Míg Bécsben egy napon 2,5 millió alkalommal utaznak tömegközlekedéssel, addig az autómegosztásra összesen 7.000 fuvar jut naponta. Így a carsharing egyfajta biztosíték csupán azokra az esetekre, amikor nélkülözhetetlen az autó.

A kínálat további optimalizálása érdekében Bécs és a bécsi tömegközlekedési vállalat, a Wiener Linien továbbra is együttműködik majd a carsharing-üzemeltetőkkel.