2024 június 14

Az ukrán gabonatermés is megérezte a válságot

A mezőgazdasági minisztérium eddig 63 millió tonna gabona idei betakarítására számított, de a szakminiszter szerint ez nem tartható, a valós szám valószínűleg a 60 millió tonnához lesz közelebb.

A miniszter konkrétan nem indokolta, hogy miért lesz kevesebb gabona, csak annyit jegyzett meg, hogy az új számítások figyelembe vették a fegyveres összecsapások miatti terméskiesést az ország keleti felében, továbbá a Krím félsziget elvesztését.

Röviddel később az UkrAgroConsult arról számolt be, hogy az általa eddig várt 58,5 millió tonna helyett csupán 57,4 millió tonna gabonát sikerül majd betakarítani, részben mert a várt 27 millió tonnával szemben csak 25,9 millió tonna kukorica terem. Ez elsősorban annak a következménye, hogy az ország keleti felében lévő Donyeck megyében a kukorica 25 százaléka, Luhanszkban 30 százaléka károsodott a háborús események miatt olyan mértékben, hogy nem lehet betakarítani.

Az ukrán mezőgazdasági minisztérium közlése szerint eddig a vetésterület 73 százalékáról 40 millió tonna gabonát takarítottak be.