2024 június 21

Az egészségügy korszerűsítése

Rengeteg hasznos életmódjavító alkalmazás található már a piacon, azonban az általuk használt és tárolt adatok új kérdéseket vetnek fel adatvédelmi szempontból.

„Mivel a felhasználók az elektronikus alkalmazásokban gyakran az egészségügyi állapotukra vonatkozó információkat is megosztanak, az alkalmazások területén biztonságos, de mégis korszerű adatvédelmi szabályozás szükséges” – hívja fel a figyelmet Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c nemzetközi ügyvédi iroda jogásza.

 Új kihívásokra kell felkészülni

Napjainkban az egészségügyi ellátás rendszereinek Európa-szerte új kihívásokra kell felkészülniük a fokozódó költségvetési nyomás és a népesség elöregedése következtében.

E kihívásokkal szembeni egyik eszköz lehet a mobilegészségügy fejlesztése, amely a betegségek korai felismerésének lehetővé tételével, a megelőzésre való koncentrálással és az egészségügyi ellátó rendszer hatékonyságának növelésével akár 99 milliárd eurós megtakarítást is eredményezhet az Európai Bizottság számításai szerint. A mobiltechnológia fejlődése nagymértékben elősegítheti az egészségügyi szolgáltatások hatékonyságát és minőségét.

Biztonságban vannak adataink?

Az Európai Bizottság úgy véli ugyanakkor, hogy a gyorsan fejlődő mobil-egészségügyi szektorban aggályokat vethet fel a gyűjtött adatok megfelelő feldolgozása, kezelése és biztonsága, amelyeket olykor egy Unión kívüli, harmadik országban dolgoznak fel a szolgáltatók.

„Ezek az információk sok esetben olyan személyes adatok, amelyek alapján közvetlenül vagy közvetve beazonosíthatóak az egyes emberek és egészségi állapotuk” – figyelmeztet Ódor Dániel, a Taylor Wessing e|n|w|c ügyvédi iroda jogásza. “Ráadásul az egészséggel kapcsolatos adatok a magyar szabályozás értelmében különleges adatnak minősülnek, amelyeket csak előzetes írásbeli engedély birtokában lehet kezelni. Ez a követelmény ugyanakkor nem tűnik reálisan teljesíthető feltételnek a mobilalkalmazások területén” – fűzi hozzá.

A határon átnyúló szolgáltatásoknál még kényesebb a helyzet

A határon átnyúló mobilalkalmazás szolgáltatásoknál még hatványozottabban jelentkezik a mobil-egészségügyi szolgáltatások közös adatvédelmi szabályozásának hiánya. Az Európai Unió teljes területén alapvető jog a személyes adatok védelme, amelyet az Alapjogi Charta is kifejezetten nevesít, a mobilalkalmazások adatvédelmi követelményeire ugyanakkor egyelőre csak iránymutatások találhatók.

Ezzel egyidejűleg állandó versenyfutás tapasztalható a jogi szabályozás és a gyors technológiai fejlődés között. Annak érdekében, hogy a jogi szabályozás megfeleljen a gyors technikai fejlődés miatti új kihívásoknak, a kérdésben nyilvános konzultációt indított az Európai Bizottság, melynek kiértékelése az idei év végén várható.

A mobil egészségügy (m-egészségügy)

Olyan orvosi és közegészségügyi gyakorlat, amely mobil eszközök – például mobiltelefonok, betegfigyelő készülékek, digitális személyi asszisztens és más vezeték nélküli eszközök – támogatásával valósul meg. Ide tartoznak az életmód- és egészségtámogató alkalmazások („appok”), amelyek orvostechnikai eszközökhöz vagy érzékelőkhöz (például karkötőhöz vagy karórához) kapcsolódhatnak, továbbá a személyre szabott tanácsadást nyújtó rendszerek.

Új ajánlások

Az Európai Bizottság a felmérés eredményével új ajánlásokat fogalmaz majd meg a gyártók és az alkalmazásfejlesztők felé. „Mindez várhatóan lehetővé teszi, hogy olyan adatvédelmi szabályok szülessenek ezen a területen, amelyek megfelelő biztonságot nyújtanak a polgároknak, de a gyártók elé se állítsanak lehetetlen követelményeket.” – mutat rá Ódor Dániel.

A hatékony adatvédelmi szabályozás elengedhetetlen az m-egészségügy további fejlődéséhez. A határokon átnyúló alkalmazások megfelelő biztonsága pedig csak az egészségügyi adatok nemzetközi forgalmára vonatkozó szabályok egységesítése mellett képzelhető el.