2024 május 27

Nagyszüleink tudásával erősödhet a vidék

Ha újra el tudjuk terjeszteni dédszüleink, nagyszüleink tudását, be tudjuk bizonyítani az embereknek, hogy a mezőgazdasággal érdemes foglalkozni, akkor az egész gazdaság fejlődni fog – hangsúlyozta az államtitkár. Zsigó Róbert szólt arról, hogy ha helyben termelt termékek kerülnek a magyar családok asztalára, akkor tovább fog fejlődni a mezőgazdaság, erősödik a vidék, több munkahely jön létre.

Kiemelt cél

Emlékeztetett arra, hogy 2010 óta a kormányzat egyik kiemelt célja, hogy minél több ember tudjon megélni a mezőgazdasági termelésből és minél több magyar család asztalára kerüljön egészséges, kiváló minőségű magyar élelmiszer.

Ennek érdekében két ütemben módosították a kistermelői jogszabályokat, megpróbáltak ezzel több lehetőséget biztosítani arra, hogy a helyben megtermelt élelmiszert a helyi piacokon lehessen értékesíteni, a helyi közétkeztetésben felhasználni – fogalmazott.

Az államtitkár az élelmiszerbiztonság szempontjából fontosnak nevezte, hogy rövidebb úton jusson el az élelmiszer a fogyasztóhoz, melynek egyik feltétele, hogy minél több élelmiszer helyben kerüljön feldolgozásra és fogyasztásra.

Megyei értéktárban

Fercsák Róbert alpolgármester bejelentette, hogy a bajai városháza és a bajai halászlé bekerült a megyei értéktárba, a bajai halászlé a magyar értéktárba is. Azt a javaslatot, hogy a magyar értéktár tagja legyen a bajai halászlé, egy független ágazati szakmai bizottság tárgyalta és támogató döntést hozott – mondta az alpolgármester. A hungarikum bizottság októberben fog összeülni és a javaslatról akkor fog dönteni – tette hozzá.