2023 január 29

Az új Audi az elvárásaid felett teljesít

El kell felejteni a rémes gyorsulást

Csupán egy nyomás a vörös szegélyű indítógombra és máris igazi erőt sugárzó, mély zengéssel kel életre a V8-as dízel: 435 lóerő és 900 newtonméter, már 1000-es percenkénti fordulatszámtól. Az SQ7 TDI csaknem teljes vonóereje már közvetlenül az indulástól vezetője rendelkezésre áll. Mindezt világújdonságnak számító fejlesztés teszi lehetővé: az elektromos hajtású feltöltő, amely az alacsony fordulatszám tartományokban segíti a két turbófeltöltőt. A turbólyuk jelensége ezzel immár a múlté.

A szükséges energiáról a fedélzeti elektromos hálózat 48 volt feszültségű része gondoskodik, amely teljes egészében új fejlesztésű technika a vetélytársak körében. Kevesebb, mint öt másodperc alatt éri el az SQ7 TDI a 100 kilométer/órás tempót, s a gyorsítás csupán 250 kilométer/óránál ér véget. Emellett azonban korántsem nagyigényű az új SUV-modell, átlagosan 7,2 liter gázolajjal is megelégszik 100 kilométerenként.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”81″]

A sportlimuzinokat idéző, élvezetes kanyarvételekért többek között az elektromechanikus aktív oldalirányú billenés-stabilizálás innovatív technikája felel, amellyel az SQ7 TDI még tempósabban – és a sportdifferenciálműnek köszönhetően egészen a határtartományokig kimondottan stabilan – abszolválja a fordulókat. Összkerékkormányzásával az 5,07 méter hosszú SUV-modell egyaránt könnyedén manőverezhető a parkolóhelyekre és a szűkös utcákban. A szériafelszereltséghez tartozó összkerékhajtás a behavazott hegyi hágókra éppolyan jól felkészíti, mint a terepes kalandozásokra. Legyenek azonban bármilyen mostohák is az útviszonyok, az SQ7 TDI fokozatmentes elektronikus csillapítás-szabályozással kiegészített légrugózása révén utasai mit sem éreznek belőle.

Szinte magától megy a jármű
Az összesen 24 vezetői segédrendszer kínálata a legszélesebb e piaci szegmensben. A közlekedési torlódás asszisztens – a teljesen automatizált vezetés egyfajta előfutáraként – sűrű forgalomban és jó minőségű úton, 65 kilométer/óráig akár a kormányzás feladatát is átveszi. Az SQ7 TDI az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartásában is segít, önműködően fékez a veszélyes helyzetekben, balra kanyarodáskor figyeli a szemből érkező forgalmat, éjszaka pedig felismeri a gyalogosokat és az állatokat.

Modern és okos belső tér

Hasonlóképpen csúcsszínvonalú az infotainment-kínálat. Az Audi nagyméretű érintőfelülettel ellátott, igényes rendszerrel kínálja SQ7 TDI modelljét, amit a vezető szabadszöveges keresővel és az élőbeszédhez közeli hangvezérléssel kezelhet. A telefonkönyv valamely bejegyzésének felhívásához elegendő például olyan egyszerű utasítás, mint például „M. Péterrel szeretnék beszélni”, de egy olyan kérdésre is, mint a „Hol található a legközelebbi üzemanyagtöltő-állomás?” szinte azonnal érkezik a megfelelő válasz.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mindez egyszerre kényelmes és biztonságos, az igényes megjelenítésről pedig 8,3 col képátlójú monitor vagy éppen a teljes egészében digitális Audi virtual cockpit gondoskodik. Utóbbi 12,3 col átlójú színes kijelzőfelületével a hagyományos körműszerek teljes körű alternatívája, s minden információt tűéles, nagyfelbontású grafikákkal tesz láthatóvá. Kívánságra Head-up kijelző vetíti a vezetői segédrendszerek adatait és a navigációs utasításokat közvetlenül a vezető látóterében a szélvédőre. Az akusztikai élmények ínyenceinek az Audi az egyaránt térhangzású Bose Soundsystem és Bang & Olufsen Advanced technikáit kínálja opcióként, amelyek az A-oszlopokba épített hangszóróikkal bővítik további dimenzióval az utastér hangzásvilágát.

Rá van kötve az internetre

Az SQ7 TDI LTE-modullal csatlakozik az internetre. A parkolóhelykeresés és a közlekedési információk mellett a vezető akár chatelhet is, illetve a Google Earth és a Google Street View képeivel bővített navigációs térképet is használhatja. Az ehhez szükséges rögzített díjas előfizetés az új, az autóba immár beépített SIM-kártya (Magyarországon egyelőre ezen opció nem rendelhető) révén állhat rendelkezésre, amely – például vakációzáskor különösen praktikus megoldásként – számos európai országban a roaming lehetőségét is kínálja.

Az utasok WLAN-hotspot segítségével csatlakozhatnak okostelefonjaikkal és táblagépeikkel az internetre. Ám ez még nem minden: a vezető az Audi MMI connect App segítségével okostelefonjával vagy okosórájával is nyithatja, illetve zárhatja az SQ7 TDI ajtóit, de pillanatnyi parkolási pozícióját és bizonyos állapotjelzőit is lekérdezheti. Az Audi SQ7 TDI május közepétől rendelhető Európában. Alapára várhatóan 27.655.000 forint bruttó ajánlott fogyasztói áron alakul.