Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Az Öböl mentén terjeszkedik az MVM

Együtt vezetik majd az áramot

A közlemény szerint a magyar társaság partnere a szaúd-arábiai Arabian International Company (AIC) acélszerkezet-gyártó cég. A két fél vegyes vállalata által lehetővé válik a zrt. számára hogy nagyfeszültségű hálózatlétesítési, helyi távvezeték- és alállomás-építési tendereken vehessen részt, és amennyiben elnyeri a megbízást, fővállalkozói konstrukcióban valósíthassa meg a projekteket.

A közleményben utalnak arra, hogy a magyarországi áramátviteli hálózat fejlesztési programjának lezárultával az OVIT az exportlehetőségek felkutatására és külpiaci szerepvállalásának bővítésére koncentrál. Ezt a változást jól mutatják Skóciában és Németországban megvalósított távvezetéki projektek (2012), illetve Csehországban elvégzett hálózatfelújítási (2013) és jordániai kilométeres távvezeték-építési munkák (2014).

Ideális helyszín a terjeszkedésre
A zrt. egyebek között a hálózatlétesítési szolgáltatások területén folyamatosan vizsgálja a közel-keleti országok energetikai piacán megnyíló lehetőségeket. Az elemzések azt mutatták, hogy a Közel-Kelet egyik legfontosabb piaca a Szaúd-Arábiai Királyság mérete, fejlődési üteme és regionális gazdasági szerepe okán.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Versenyelőnybe került az MVM

A közleményben kitérnek arra, hogy a szaúd-arábiai gazdasági szabályozás szerint fővállalkozóként az MVM OVIT Zrt. meghatározó szolgáltatásait jelentő távvezeték- és alállomás-építési tevékenységet minimum 25 százalékos helyi tulajdoni hányad bevonásával lehet végezni.

A magyar cég ezért piacfeltárást követően az AIC-t választotta partnerül, mert az együttműködés stratégiai versenyelőnyt ígért: az AIC négy telephelyen évi 270 000 tonna gyártókapacitással rendelkezik, a világ 13 országában van jelen. A vegyes vállalat alapításának rijádi aláírásakor képviseltették magukat mindkét ország gazdasági vezetői, jelen volt Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter, Csiba Péter, az MVM Zrt. elnök-vezérigazgatója, valamint a szaúd-arábiai minisztériumok vezetői és a királyság üzleti életének meghatározó képviselői.