2024 május 27

Az NMHH szakértői is részt vettek a töltők egységesítésében

Az egységesítést célzó folyamat tavaly ősszel indult az Európai Bizottság javaslata nyomán. A jogi folyamat a „A rádióberendezések forgalmazására vonatkozó tagállami jogszabályok harmonizációjáról szóló 2014/53/EU irányelv” módosításának jóváhagyásával október 24-én végleg lezárult. A tárgyalási folyamatban az NMHH is részt vett: a tanács munkacsoportjában képviselt magyar álláspont kialakításához a hatóság javaslatokkal és szakmai véleménnyel járult hozzá. A rendeletmódosítás húsz nappal azután lép majd életbe, hogy az Európai Parlament és a Tanács elnöke is aláírta azt, és kihirdették az Európai Unió Hivatalos Lapjában – fűzték hozzá.

2009-ben a gyártók már tettek egy nagy, önkéntes lépést ebbe az irányba: akkor a forgalomban levő mobiltelefon-töltők száma 30-ról 3 típusra csökkent. De a piac még a mai napig széttagolt: a fogyasztók 38 százaléka számolt be arról, hogy okozott már gondot a nem kompatibilis töltő. Ezen segít az Európai Tanács hétfőn elfogadott jogszabálymódosítása a mobiltelefon-töltők és más akkumulátoros elektronikus eszközök töltőinek egységesítéséről. A döntés nemcsak a fogyasztók kényelmét, de az elektronikus hulladékmennyiség csökkentését is szolgálja – emelték ki a közleményben. A felhasználók unió-szerte évente 2,4 milliárd eurót költenek elektromos töltőkre, ugyanezek a leselejtezett eszközök pedig évi 11 ezer tonna elektronikus hulladékot termelnek.

Az új uniós szabályozás célja, hogy a leggyakrabban használt akkumulátoros eszközöket egységesen a legkorszerűbb, USB-C típusú töltőkkel lehessen használni. A szabványosítás a mobilok és tabletek mellett a fényképezőgépeket, e-könyv-olvasókat, a vezeték nélküli fejhallgatókat, hangfalakat és billentyűzeteket, egereket is érinti. A hírközlési hatóság arra is felhívta a figyelmet, hogy az új uniós szándék szerint ezzel elválhat egymástól az eszközök és a töltők kereskedelme. Az USB-C szabványú töltők elterjedésével ugyanis szükségtelenné válik minden eszköz mellé töltőt csomagolni: egy felmérés szerint három otthon tartott töltőből csak kettő van használatban. A tervek szerint egy piktogram jelöli majd a csomagoláson, hogy egy-egy készülék tartalmaz-e töltőt, vagy sem. Ha a gyors töltést és adatátvitelt biztosító USB-C szabvány egységessé válik, azzal uniós becslések szerint évi 250 millió eurót és ezer tonna elektronikus hulladékot lehet megspórolni – hangsúlyozta az NMHH – ismertette az MTI.