Rendkívüli Hírek:

2024 február 22

Az idénymunka tornázhatja fel a foglalkoztatottságot

Így alakultak az arányok

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) reggel kiadott jelentése szerint a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 420 ezer volt a második negyedévben, 77 ezerrel több, mint egy évvel korábban, a 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 1,6 százalékponttal, 68,1 százalékra emelkedett.

A munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 38 ezerrel, 196 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,9 százalékponttal, 4,3 százalékra csökkent az egy évvel korábbihoz képest.

A béremelkedés hatása

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az MTI-nek megküldött kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy a munkaerő-piaci részvétel, az aktivitási ráta új rekordnak számító 71,1 százalékot ért el, amiben szerepet játszhatott a szinte minden szektort érintő béremelkedés.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Az aktívak számának további emelkedése várható a közeljövőben, ha a Nyugdíjas Szövetkezetek is beváltják a hozzájuk fűzött reményeket. A foglalkoztatás is tovább emelkedhet, és a munkanélküliségi ráta is egyre közelebb kerülhet a 4 százalék alatti szintekhez az év második felében.

Földrajzi és képzettségi problémák

Ugyanakkor egyre nehézkesebbé válik majd a megfelelő munkavállalók megtalálása – közölte. Az ipari vállalatok csaknem 75 százaléka panaszkodik már munkaerőhiányra, ami akadályozza a termelés felfutását.

A jelenlegi környezetben fennmaradó munkanélküliség ugyanis többnyire strukturális természetű, azaz a munka nélkül maradók feltehetőleg csak nagy erőfeszítéssel lennének foglalkoztathatók főleg földrajzi és képzettségi problémák miatt.

Másra van szükség

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint most már nem a munkanélküliségi ráta további csökkentésére van szükség, hiszen a 3,5-4 százalékos munkanélküliség lényegében a teljes foglalkoztatottságot jelenti, hanem arra, hogy szerkezeti változtatásokkal növekedjen a versenyszférában dolgozók száma.

Ehhez pedig az kellene, hogy a közfoglalkoztatottak 200 ezres táborából és az állami szférából minél többen helyezkedjenek el a versenyszférában, akár átképzések és oktatási programok segítségével.

Fokozódó munkaerőhiány

Horváth András, a Takarékbank elemzője úgy ítélte meg, hogy a foglalkoztatottak száma a nyár végére megközelítheti a 4,5 milliót, a munkanélküliség a nyár második felére 3,7 százalékig csökkenhet, míg éves átlagban 4 százalékos lehet.

Emlékeztetett arra is, hogy a fokozódó munkaerőhiányt jelzi, hogy június végén összesen 88 ezer bejelentett munkahely maradt betöltetlen, ami növekedés az előző havi 83 ezres adathoz képest.

A munkaerőhiányról szóló folyamatos hírek ellenére a magyar gazdaság továbbra is mintegy 800 ezres munkaerőtartalékkal rendelkezik a dolgozni szándékozó inaktívak, a közfoglalkoztatottak, a külföldre ingázók és a munkanélküliek számát tekintve.

Újabb csökkenés érkezett

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője megállapította: a tavasz, illetve nyár beköszöntével újra csökkenésnek indult a munkanélküliek aránya. A részletekből kirajzolódik, hogy az elsődleges munkaerőpiac további feszesedésének köszönhető a munkanélküliségi ráta csökkenése.

A nyári és őszi hónapokban is folytatódhat a munkanélküliségi ráta csökkenése. A folyamatot két tényező határozhatja meg: a magyar gazdaság általános fellendülése, illetve az idénymunkák nagyszámú megjelenése.

Az év egészére 4,2 százalékos átlagos munkanélküliségi rátát prognosztizál a vezető elemző. A feszes munkaerőpiac segíthet a reálbér növekedés fenntartásában, ami idővel az inflációs folyamatokat is érdemben felgyorsíthatja – tette hozzá.