2024 április 19

Az energetikai felújítások segíthetik az építőipart

Az előadó utalt arra, hogy a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) forrásai kimerültek, így más programokból várhatóan 105 milliárd forintos átcsoportosítást hagy jóvá az Európai Bizottság. 11 milliárd jut az épületenergetikai pályázatokra, míg a nagyobb rész a megújuló energia hasznosítását, a középületek és egyházi épületek energetikai felújítását szolgálja majd.

A 2014 és 2020 közötti uniós költségvetésbe magyar javaslatra kerül majd be, hogy az állam elkülönített alapjai mellé – kohéziós forrásból – közösségi támogatás is jár, a lakások energetikai felújítására – tette hozzá Bencsik János.

Bozzay Péter, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) KEOP irányító hatóság főigazgatója a mostani uniós költségvetési ciklus energetikai támogatásait ismertette. A KEOP fejlesztési projektjében 396 millió, míg a hatékonyság javítására 386,5 millió euró áll rendelkezésre a jövő év végéig. Az egyes alprogramok ismertetéséből kiderült, hogy a lakossági energetikai programokra szánt – szerény összegű – keretek fogytak el a leggyorsabban.

A magyarországi 4,3 millió lakás 70 százaléka szorul energetikai felújítására. Erről Soltész-Lipcsik Melinda, az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. irodavezetője beszélt. A tavaly novemberben elfogadott Nemzeti Energiahatékonysági Cselekvési Terv a felújításra 1,4 milliárd forintot irányoz elő. Ebből 617 milliárd lenne uniós támogatás.