2024 június 17

Autópályán tesztelik az önvezető Audi-modellt

Sorsolnak az ügyfelek között

A „Jack” becenévre hallgató Audi A7 önvezető koncepcióautó kínálta utazás a müncheni repülőtér myAudi területéről indul. Az út az A9-es autópályán, annak is a digitális tesztszakaszán vezet végig.

Normál forgalom mellett az önvezető utazás körülbelül 60 percig tart, amelyen az Audi egyik szakembere is részt vesz. A kirándulás után a résztvevőket a véleményükről kérdezik, hiszen az itt szerzett benyomásokat a szakértők később felhasználhatják a jövő önvezető funkcióinak fejlesztésénél.

A „Jack” volánja mögötti utazás lehetősége július 20-től augusztus végéig érhető el. A lehetséges tesztvezetők körét különböző kommunikációs csatornákon keresztül választják ki, mint amilyen például az Audi Németország által működtetett közösségi médiaoldal is. Ezen kívül az Audi Business Innovation GmbH is kisorsol néhány helyet az Audi on demand prémium mobilitási szolgáltatásának felhasználói között. A „Miles and More” program résztvevői is felhasználhatják összegyűjtött mérföldjeiket egy kirándulásra „Jack” fedélzetén.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Két éve tesztelik

Az A7 önvezető tanulmányautó már 2015. óta három kontinensen rója az utakat. Az A9-es autópályán a sebessége elérheti akár a 130 km/órát is. Az Audi önvezető koncepciója tervezetten és zökkenőmentesen gyorsít, fékez vagy vált sávot, miközben együttműködik a többi közlekedésben résztvevővel.

Az A7 önvezető koncepció tesztvezetése kapcsán összegyűjtött tapasztalatokat az Audi szakemberei felhasználják az önvezető funkciók további fejlesztésénél. A rendszer legfontosabb eleme a vezetői segédrendszerek központi szabályozóegysége (zFAS), amely az összes érzékelő jelzését felhasználva folyamatos és részletes képet készít az autót körbevevő környezetről. Ez a laptop méretű szabályzóegység a sorozatgyártásban elsőként az új Audi A8 modellnél jelenik meg.

A márka zászlóshajója két hete a barcelonai Audi Summit alkalmával mutatkozott be és a magas fokon automatizált közlekedés jegyében már a hármas szintű önvezető rendszerrel szerelték fel. Az Audi AI közlekedési torlódás asszisztens lehetővé teszi, hogy a vezető lassabb forgalom mellett a közúton átengedje a vezetést az autónak egészen 60 km/óra sebességig.