2024 május 21

A legfukarabb milliárdosok

Meglepő módon néhány gazdag rendkívül takarékos, mindegyiknek van valami saját takarékossági szokása.

Íme pár közülük, akik tudják a dolgok csínját-bínját.

Warren Buffett nem költözik

Warren Buffett, akinek nettó vagyona 74 milliárd dollár, és a Berkshire Hathaway elnök-vezérigazgatója még mindig ugyanabban a házban él, amit 1958-ban vett 31 500 dollárért. Az omahai bölcs az egyik legbölcsebb és legtakarékosabb milliárdos a világon. Ennek ellenére továbbra is ugyanabban a szerény otthonban él, amelyet régen vásárolt. Nem visz magával mobiltelefont, nincs saját számítógépe. Sőt, mikor barátja, Bill Gates meglátogatta Omahát, Buffett maga ment ki érte a reptérre.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Buffett-nek határozottan érdekes ízlése van. Nem csak befektetni szeret a gyorséttermi cégekbe, mint a Burger Kingbe, a Dairy Queenbe és a Coca-Colaba, hanem fogyasztani is imádja őket. A Buffett-diéta naponta öt diétás kólát tartalmaz, amit megspékel egy kis Cheetossal, és burgonya chipsszel. Buffett szerint az életminőségét nem befolyásolja vagyonának összege.

„Az életem nem lehetne ennél boldogabb. Sőt, még rosszabb lenne, ha hat vagy nyolc házam lenne. Szóval mindenem megvan, amire szükségem lehet, és nem kell más, mert nem változtatna semmin.”

Zuckerberg egy Volkswagennel jár

A 70 milliárdos vagyonnal rendelkező Mark Zuckerberg annak ellenére, hogy ő az egyik leggazdagabb ember a földön, alacsony életszínvonalon élnek feleségével és lányával. Nem törődik egyszerű pólójával, kapucnis pulcsijával és farmerjével.

„Szeretném leegyszerűsíteni annyira az életem, hogy a lehető legkevesebb döntést kelljen meghoznom, kivéve azokban a témákban, amik a legjobban szolgálják a közösséget” – mondta Zuckerberg.

A gazdagság nyomai sohasem hatották a 33 éves milliárdosra, aki 2015-ben felajánlotta, hogy Facebook-részvényeinek 99 százalékát eladományozza.

Charlie Ergen még mindig csomagol magának ebédet

Charlie Ergen, aki a Dish Network elnöke, 19,9 milliárdos vagyonnal büszkélkedhet egy hírhedten takarékos vezető. A 64 éves üzletember szerint anyja gyerekkora miatt alakult ki a takarékosság nála.

A milliárdos, aki önerőből jutott idáig, a mai napig csomagol magának szendvicset és ebédet, és az üzleti utakon osztozik a kollégákkal a szobán.

Ingvar Kampard, az Ikea atyja busszal jár

Kampard egyike a leggazdagabb embereknek a 43,8 milliárdos vagyonával. Találkozhatsz is vele akár az Ikea ebédlőjében, vagy egy repülőgép turista osztályán. A svéd bútorgyártó hihetetlenül takarékos milliárdjaival. Egy öreg Volvot vezet, és az sem ritka, hogy buszra száll.

A 91 éves üzletember 43 milliárd dolláros vagyonnal büszkélkedhet, miután 40 évig Svájcban élt, 2013-ban boldogan tért haza szerény, egyemeletes házába.

Judy Faulkner sosem vágyott fényűző életre

Judy Faulkner alapította az Epic Systemset 1979-ben 70 ezer dolláros tőkebevonással. A cég privát egészségügyi cégeknek ad el szoftvereket.

Társaságának sikere tette milliárdossá, de sosem vágyott fényűző életre. Jelentések szerint Faulknernek az elmúlt 15 évben mindössze két autója volt, és férjével ugyanazon a környéken él már közel 30 éve. Egy 2015 májusában megjelent levélben felajánlotta vagyonának felét jótékony célokra.

„Soha nem volt személyes vágyam, hogy gazdag milliárdosként fényűzően éljek” – mondta. Ehelyett arra használja pénzét, hogy segítsen másoknak hozzáférni az élelemhez, melegséghez, szálláshoz, egészségügyi ellátáshoz és oktatáshoz.