Rendkívüli Hírek:

2024 február 23

Több mint százezren használják a Wallis autómegosztó szolgáltatását

Tavaly csaknem 30 százalékkal 100 ezer fölé nőtt a wigo, a Wallis Autómegosztó Zrt. szolgáltatás felhasználóinak száma. Az ügyfelek az 52 perces átlagos út alatt 15 kilométert, összesen 8 millió kilométert tettek meg, megegyezően a 2022-essel. Közölte a cég az MTI-vel.

A tájékoztató szerint az üzleti felhasználók körében az ügyfélszám dinamikusabban 33 százalékkal, a megtett kilométer pedig majdnem 10 százalékkal nőtt. A mintegy 500 járműből álló flotta fiatalodott: az év végére az autók átlagéletkora 1,2 évre csökkent.

Koralewsky Márk a wigo carsharing vezérigazgatója a közleményben kiemelte, hogy Budapest és az agglomeráció is élhetőbbé válik az autómegosztás terjedésével. Mivel egyetlen megosztott autó akár hét-tíz saját használatú járművet is képes kiváltani a városi forgalomban, ezért kiterjedtebb használatuk egyszerre jelent kevésbé intenzív forgalmat, több parkolóhelyet és kevésbé szennyezett levegőt. A wigo 100 négyzetkilométeres szolgáltatási területét folyamatosan bővülő külső zónák egészítik ki egyebek közt Budakalászon, Budaörsön, Dunakeszin és Érden.

Az AutoWallis Magyarországon kívül Albániában, Ausztriában, Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Bulgáriában, Görögországban, Horvátországban, Koszovóban, Lengyelországban, Montenegróban, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Észak-Macedóniában van jelen gépjármű- és alkatrész-kereskedelemmel, szervizszolgáltatásokkal, gépjárműkölcsönzéssel.

Korábbi beszámolójuk szerint az AutoWallis Nyrt. több mint egyharmadával növelte árbevételét és nyereségét a tavalyi első három negyedévben. Mindkét mutató szeptember végére meghaladta a 2022-es egész éves értéket. A vállalat árbevétele tavaly a január és szeptember közötti időszakban éves összevetésben 36 százalékkal, 282,9 milliárd forintra nőtt.

A csoport nettó nyeresége 34 százalékkal 10,223 milliárd forintra míg EBITDA-ja 38 százalékkal 17,489 milliárd forintra emelkedett. Az AutoWallis részvényeit a Budapesti Értéktőzsde Prémium kategóriájában jegyzik. Az elmúlt egy évben 87 és 124,5 forint között változott az árfolyamuk.

Borítókép forrása: Shutterstock