2024 július 22

Kevés pénze van a magyaroknak autóra

A Pulzus Kutató a Totalcar megbízásából 2024-ben is elvégezte felmérését autóvásárlás témakörben. Írja az index.hu. Egyértelműen javuló helyzet figyelhető meg. Azonban a lakosság alacsony megtakarítással rendelkezik, hogy új autót vásároljon. Derült ki a felmérésből.

A többség 750 ezer alatti összegért venne csak autót

Totalcar összefoglalójában az olvasható, hogy az autóvásárlási kedv rövid távon továbbra is alacsony. A potenciális vevők negyede nem szeretne személygépjárművet venni. Hiába alacsonyabb az infláció, a többség 750 ezer alatti összegért venne csak autót.

Tíz emberből négy nem rendelkezik kocsival, de nem is szeretne rövid távon. Számszerűen 26 százalékuk nem is tervez vásárlást. Ez hasonló adat, mint az elmúlt évi. Akkor ez a szám 24 százalék volt.

A lehetséges vásárlók 30 százaléka maximum 750 ezer forintot tudna szánni ilyen jellegű kiadásra. Ez némileg növekedett a tavalyi 26 százalékhoz képest. Ezzel szemben a következő árkategóriában már csökkenés figyelhető meg, 750 ezer és 1,5 millió között 23-ról 16 százalékra csökkent az arány. 1,5 és 3 millió forint között 11 százalékról 14-re emelkedett, míg 3 millió forint felett 11-ről 9-re változott a mérték.

A nemek közti megoszlásban a nők vennének inkább olcsóbb járművet. 31 százalékuk 750 ezer alattit, ugyanebből az árkategóriából 26 százalék vásárolna. A drágább modelleket viszont a férfiak keresik, 3–5 millió közöttieket 8 százalékuk, a nőknek viszont csak 2 százaléka.

cars

Keretösszegeket tekintve a tavalyi 51 százalékos értékhez képest már csak a lehetséges vásárlók 46 százaléka költene maximum másfél millió forintot autóra.

Forrás: Totalcar, Index

Képek forrása: Shutterstock