2024 július 14

Használtautó-piac: zömmel 15 éves kocsikat keresnek

A lakosság egy része a jövedelmi helyzetének lassú rendeződése nyomán most pótolja az előző években elmaradt autóbeszerzéseit állapította meg a JóAutók.hu a DataHouse előzetes adatai alapján. május végéig 368 600 személygépkocsi cserélt gazdát, 13 százalékkal több, mint egy évvel korábban.

A havi adásvételek átlagos mennyisége immár második hónapja alakul korábban sosem látott szinten, 79 ezer körül.  Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója az elemzésben rámutatott, hogy a forgalom most a korábbiaknál idősebb és olcsóbb járművek felé tolódott el. A tervezettnél tovább megtartott autók kerülnek nagyobb számban a piacra, ugyanakkor a vásárlók is óvatosabban költenek, inkább az olcsóbb szegmens iránt érdeklődnek. A gazdát cserélő személyautók 61 százaléka legalább 15 éves, a minimum 20 éves használt autók részaránya is 37 százalékot tesz ki – fűzte hozzá. A márkákat tekintve viszonylag koncentrált a piac: hat márka autói adták a teljes forgalom felét. Az első helyen az Opel áll 10,9 százalékkal, a Volkswagen 10,2 százalékos részarányával stabilan tartja a második helyet. Évről évre csökken a Suzuki részesedése, de az éves forgalomból még mindig 8,2 százalékot tudhat magáénak. A Ford a negyedik helyen áll 7,9 százalékkal.

A BMW az ötödik 6,1 százalékos részesedéssel. A hatodik helyen az utóbbi hónapokban már a Skoda áll 5,6 százalékos részaránnyal – ismertette a JóAutók.hu. Az elemzés kitért arra is, hogy az importált használt autók száma január-májusban 45 300 darab volt.  2,6 százalékkal múlja felül az egy évvel korábban mért 44 100-at. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma már 51 605 volt.  9,5 százalékkal múlja felül az egy évvel korábbi 47 916-ot.