2024 június 14

Folytatja együttműködését a Nissan és Reanult


Makoto Uchida az interjúban elmondta, hogy az elektromos járművekre való átállással az évszázad legnagyobb átalakulásán esik át az iparág, ezért a fennálló gazdasági bizonytalanságra való tekintettel különösen fontos a két konszern együttműködése versenyképességének javítása.

„A mostani vita arról szól, hogyan tehetnénk versenyképességünket még erősebbé. Ez az első számú cél” – fogalmazott Uchida. Az autógyártók a múlt hónapban jelentették be, hogy tárgyalásokat kezdtek az 1999-ben létrejött szövetség jövőjéről. A Renault akkor vásárolt részesedést a Nissanban és segített a japán vállalatnak a Carlos Ghosn vezetése alatt elért üzleti fordulatban.

A Renault „Ampere” kódnév alatt külön üzletágba szervezi ki az elektromos járművek gyártását, leválasztva a belsőégésű motorokkal foglalkozó, „Horse” kódnév alatt futó üzletágáról, annak érdekében hogy jobban felvehesse a versenyt riválisával, az iparágat vezető amerikai Tesla Inc. vállalattal. A Nissan befektetést tervez a Renault elektromos járművek üzletágába – jelentette be a két vállalat még az elmúlt hónapban.

A két fél mostani tárgyalásain belső vállalati források tájékoztatása szerint szó esett a Renault Nissanban tartott 43 százalékos részesedésének 15 százalékra történő csökkentéséről és annak feltételeiről is. A Renault emellett – a Nissannal folytatott tárgyalásoktól függetlenül – a kínai Geely Automobile Holdings vállalattal is egyeztet a belsőégésű motoros üzletágban részesedés vásárlással kialakítandó együttműködésről, ami a Renault spanyolországi, portugáliai, törökországi, romániai és latin-amerikai gyártóüzemeire terjedne ki – tette közzé a távirati iroda.