Rendkívüli Hírek:

2023 október 03

Autó, lakás, nyugdíj – erre megy a biztosítás

Többet tesznek félre a nyugdíjra

A rendszeres díjas életbiztosításokból származó díjbevétel idén 5 százalék feletti ütemben bővülhet, míg az egyéb szegmensek díjbevételének növekedése csak közelíteni fogja az 5 százalékot. A biztosító idén júliusban lépett piacra a nyugdíjbiztosítási adókedvezményre kidolgozott, rendszeres díjas életbiztosításával, azóta az új életbiztosítási szerződések fele nyugdíjbiztosítás.

Az ügyfelek – átlagosan – havi 10 ezer forintot fizetnek nyugdíjbiztosításra. Eddig 2 ezer ilyen szerződést kötött a biztosító, de Kuruc Péter, a cég élet- és bankbiztosítási üzletágvezetője szerint jövőre a szerződéskötések dinamikája nőni fog. Megjegyezte, annak ellenére, hogy az egészségbiztosítás bekerült a cafeteria rendszerbe, nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Így a K&H Biztosító nem lépett be a szolgáltatást nyújtó egészségbiztosítások piacára, megmaradt az összegbiztosítás mellett . (Az összegbiztosításnál a biztosító nem a betegség kezelésének a díját fizeti, hanem egyes betegségek bekövetkeztekor előre meghatározott összeget fizet a biztosított személynek.)

Az élénkülő hitelezés húzhatja a piacot

A jelzáloghitelezésben a következő két évben 15-20 százalékos felfutást valószínűsített a vezérigazgató-helyettes, ami, mint mondta megjelenik majd a lakásbiztosításokban is. A hitelfedezeti életbiztosítások hasonló arányú növekedése azonban nem szükségszerű, mivel ez utóbbi megkötését nem követelik meg a bankok.

Főleg az autónak biztosítjuk

A nem élet jellegű biztosítások díjbevételének 60 százalékát adták az autó – a kötelező felelősség- és a casco – biztosítások 2006-ban. Ez az arány mára 45 százalékra csökkent, a vagyonbiztosítások viszont 30-ról 40 százalékra emelkedtek ezen idő alatt. A változást az autóbiztosítások díjának a csökkenése okozta. Ugyanakkor kismértékben – 5-ről 10 százalékra – nőtt a baleset-, egészség- és általános felelősségbiztosítás aránya – ismertette az adatokat Kaszab Attila.

A K&H Biztosítónál is jelentősen befolyásolja a díjbevételt az autóbiztosítás. A 2012-es ügyfélvesztés után tavaly már sikerült növekedést elérni ezen a területen is.

Kicsit nőtt a tartalék

Az idei első fél évben 5 százalékkal, 1717 milliárd forintra nőtt – piaci szinten – az életbiztosítási díjtartalék. Kuruc Péter ezt azért is fontosnak nevezte, mivel 2011-2012-ben a végtörlesztések lecsökkenttették az összeget. A K&H Biztosító az életbiztosítási díjtartalékot tőkegarantált alapokba fekteti, óvakodik az egzotikus részvényektől – mondta a befektetésekről Kuruc Péter.