Rendkívüli Hírek:

2023 június 01

Arany: FED közlemény után

A COMEX aranyár csütörtökön az esés irányába mozdult és zárás előtt 14 dollárral, 1310 USD/uncia szintre csökkent.

 

ARANYVÉLEMÉNY

 

Piac pontosan úgy reagált, ahogy várták. Erősebb Currency: usdADP új munkahely teremtéssel kapcsolatos adatok 200 ezer új munkahelyet említenek (korábbi: 198 ezer). Nem rossz adat, de nincs benne semmi megrázó. Ahhoz elég, hogy az USA gazdaságát lassan egyre erősebbnek lássák, ebből következik a FED karcsúsító pénzpolitikája.

Mit csinál a piac? Van értelme egy nagy aranyeladási hullámnak, a korábbiaknak megfelelően? Vajon valakik tényleg részletesen olvassák az ADP jelentést? Az ADP jelentés végülis rendben van, de aligha jelent kiugróan jó foglalkoztatást.

A Currency: usd második negyedévi GDP adat éves szintre 1,7 %. Emellett lefelé módosították az első negyedévi adatot.

Várjunk csak, éppen a FED tájékoztat bennünket! Mit is mondanak? Folytatják a most futó QE 3 kötvényvásárlási programjukat, addig míg szükséges és ha lassul az amerikai gazdaság, megnövelik a kötvényvásárlásaik összegét. Elolvasható, hogy már előre rettegnek a kamatok emelése miatt és megölik az ingatlanbefektetéseket. A kiadott FED jelentés teljes szövege magyarul itt olvasható.

Ez volt csütörtök hajnalban a piacon és ha valakinek az az elsődleges indítéka aranyvásárlásra, hogy addig vesz aranyat, amíg az amerikai monetáris politika alkalmazkodó marad, legalábbis egy negyedévre, akkor a lámpa világít, a rally folytatódhat. Ez mindenkinek ajándék volt az elmúlt hetekben, amit a tegnap este közzétett nyilatkozat semmi módon nem képes motiválni. Az újságok főcímei mögé tekintve, jól látszik, mi történt az arannyal július végén. Semmi. Stagnálás.

Nem hozott meglepetést sem az Európai Központi Bank, sem a Bank of England, hogy a banki stratégák mindent változatlanul hagytak (az alapkamatot 0,5 %-on), mivel már látszik némi életjel az európai visszaemelkedésből is.  A globális pénzügyi mennyiségi alkalmazkodás tehát folytatódik, és kulcskérdéssé az alapvető kockázat és a hozam válik.  A részvénypiacok növekednek, a tőke továbbra is odafolyik a nemesfémekből.

Kínában Currency: cny  júliusi beszerzési menedzser index némileg javult 50,3-ra (jún: 50,1)

AzCurrency: eur eurózóna júliusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex 50,3 (jún: 50,1)

Az Currency: gbpEgyesült Királyság júliusi adata: 54,6 (jún: 52,9)

Az aranyár ezen adatokra nem reagált, azonban az alábbi két USA – beli  adatra azonnal csökkenésnek indult:

 

AzCurrency: usd USA-ban a július 26-i héten benyújtott új munkanélküli segélykérelmek száma: 326 ezer (előző: 345 ezer).

A Currency: usdjúliusi ISM feldolgozóipari index 55,4 (június: 50,9). (ISM= Institute of Supply Management).

 

Ezek után csütörtökön az amerikai aranykereskedési szakasz jelentős veszteséggel zár a fenti két, váratlanul kedvező adat miatt, mert a piac megelőlegezi a pénteki kedvező munkanélküliségi adatokat, és ezzel a FED esetleges karcsúsító szűkítését újra elkezdik árazni.

A grafikon tanúsága szerint a dollár értéke is erősödött.

ARANYÁRTÁBLÁZAT

NAPI ARANYGRAFIKON

 

HETI ARANYGRAFIKON

 

HAVI ARANYGRAFIKON

 

EUR/USD DEVIZAPÁROS JEGYZÉSE