Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

Ami a briteknek sikerült, arról Európa csak álmodhat

Ledolgozták a hátrányt

A jelentősen felülvizsgált adatsor szerint a brit hazai össztermék (GDP) a 2008-2009-es recesszió idején összesen 6,0 százalékkal csökkent. Az ONS eddig érvényben volt becslése 7,2 százalékos kumulatív visszaesést valószínűsített.

A statisztikai hivatal keddi felülvizsgálata szerint a brit gazdaság ezt a veszteséget az eddigi becslésekben szereplő idei második negyedév helyett már a tavalyi harmadik negyedévben behozta. A brit GDP-érték az idei második negyedévben már 2,7 százalékkal magasabb volt a visszaesés kezdete előtt, 2008 első negyedévében mért legutóbbi csúcsánál.

londoni_utca_121128Negatív csúcs

Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – 2008-2009-es recessziója az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. A visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték. Az eddig becsült 7,2 százalékos összesített GDP-visszaesés mélységi rekordnak számított volna időarányosan mérve, de a keddi felülvizsgált adatsorban szereplő 6 százalékos zuhanás is az.

Az ONS keddi beszámolója szerint az idei második negyedévben a brit gazdaság teljesítménye 0,9 százalékkal bővült negyedéves összevetésben; ez 0,1 százalékponttal javított adat az előző, augusztus közepén ismertetett becslésnél. Az éves összevetésben számolt brit GDP-növekedés üteme 3,2 százalék volt az idei második három hónapban; ezt az adatot a statisztikai hivatal nem módosította.

Az európeriféria csak álmodhat erről

A brit gazdaság mindenesetre messze lekörözte az euróövezeti periféria gazdaságait, egybehangzó londoni elemzői várakozások szerint ugyanis az európeriféria által elszenvedett súlyos recesszió sebei a következő években sem „gyógyulnak be teljesen”. A Standard & Poor’s hitelminősítő minapi előrejelzése szerint például a görög hazai össztermék reálértéken még 2017-ben is 20 százalékkal alacsonyabb lesz a 2007-ben mért szintnél.

Az egyik legtekintélyesebb citybeli elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) közgazdászai ugyanerről összeállított legutóbbi tanulmányukban közölték: várakozásuk szerint Görögország, Spanyolország és Olaszország 2019-ig sem éri el a recesszió előtti teljesítményét.

A ház kimutatása szerint Görögországban 2008 és 2013 között 23,8 százalékkal zuhant az egy főre jutó összkibocsátás reálértéken, és a CEBR prognózisa a 2014-2019 közötti időszakra összesen csak 15 százalékos növekedést valószínűsít a görög gazdaságban.