2024 április 19

Agyonlőttek két rendőrnőt

A hatósági beszámoló szerint a járőr „rutinhívásra” érkezett egy házhoz a nagyváros délkeleti Hattersley kerületében. A megkülönböztető jelzéseit használó rendőrautóval kiérkező rendőrnők bementek az épületbe, a lövések ezután dördültek el.

A BBC által idézett tanúk egyöntetűen egy robbanásról is beszámoltak, és a helyszínre kivonult a brit hadsereg egy tűzszerész osztaga is. Az egyik tanú szerint összesen 13 lövést lehetett hallani.

Az incidens után őrizetbe vettek egy férfit, aki maga jelentkezett a közeli rendőrőrsön. A 29 éves Dale Cregant egy korábbi gyilkosság miatt már körözték, és a rendőrségi közlemény szerint ő gyanúsítható a két rendőrnő megölésével is.

Nagy-Britanniában – ahol a nem kommandós vagy terrorelhárító feladatokra kiképzett, utcai járőrözést végző rendőröknél hagyományosan nincs tűzfegyver – rendkívül ritka a rendőrgyilkosság, ugyanazon bűncselekmény során egyszerre két rendőrnőt pedig még soha nem öltek meg.

A legutóbbi hasonló incidens 2005-ben történt az észak-angliai Bradfordban, ahol egy négygyermekes rendőrnő esett fegyveres rablók áldozatává. Sharon Beshenivsky egy utazási irodában történt rablási kísérlet helyszínére szállt ki egy másik rendőrnővel, de a bűnözők mindkettejükre rálőttek. Beshenivsky azonnal meghalt, társa súlyosan megsérült, annak ellenére, hogy – jóllehet fegyver náluk sem volt – mindketten golyóálló mellényt viseltek.

A bradfordi rendőrgyilkosság után Lord John Stevens, a Scotland Yard nem sokkal korábban leköszönt volt főparancsnoka – aki e minőségében hivatali ideje alatt a legmagasabb rangú brit rendőrtiszt volt – a halálbüntetés nagy-britanniai visszaállítását szorgalmazta.

Lord Stevens az egyik brit bulvárlapban közölt cikkében annak idején azt írta, hogy egész életében ellenezte a halálbüntetést, de Sharon Beshenivsky hidegvérű meggyilkolása után megváltoztatta véleményét, mivel szerinte „a gonosz e szélsőséges megnyilvánulására csak a legszélsőségesebb választ lehet adni, ez pedig a halál”.

Nagy-Britanniában 1965-ben törölték el a halálbüntetést, visszaállítása nincs napirenden.