2024 május 24

A viták ellenére nőtt a német export

„Nagyon rossz”

Volker Treier, a Német Kereskedelmi és Iparkamara (DIHK) kereskedelmi kérdésekkel foglalkozó közgazdásza szerint a kivitel az év elején várt 5 százalék helyett 10 százalékkal is emelkedhet.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”110″]

Trump elnök többször is bírálta és „nagyon rossznak” nevezte Németország kereskedelmi politikáját, amelynek eredményeként az Egyesült Államok hatalmas deficitet könyvel el a kétoldalú kereskedelemben.

Az első negyedévben a német kivitel 8,2 százalékkal 29,1 milliárd dollárra emelkedett és az amerikai deficit megközelítette a 14 milliárd dollárt. Németország egyetlen más országgal szemben sem könyvelt el ekkora kereskedelmi aktívumot. Tavaly az amerikai piacra menő német kivitel 6 százalékkal visszaesett, de pont Trump hivatalba lépése után gyors emelkedésnek indult.

Közben felpörgött az osztrák gazdaság

Az első negyedévben a múlt év utolsó három hónapjához képest 0,7 százalékkal, 2016 első negyedével összevetve pedig 2,3 százalékkal bővült az osztrák gazdaság teljesítménye -közölte szerdán legfrissebb becslésében a Wifo bécsi gazdaságkutató intézet. Az előző, egy hónappal korábban közzétett prognózisában a Wifo csak 0,6 százalékra, illetve 2 százalékra tette a GDP várható növekedési ütemét.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A múlt év utolsó negyedében az előző három hónappal összevetve 0,6 százalékkal, éves szinten pedig 1,6 százalékkal emelkedett Ausztria bruttó hazai terméke. A növekedés erősödése főként az ipari- és az építőipari termelés, valamint az export élénkülésének köszönhető.