Rendkívüli Hírek:

2023 június 04

A vegyipar tolta meg az ipari termelést

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 3,4 százalékkal nőtt februárban.

A munkanaphatással korrigált februári 7,0 százalékos növekedés 15 havi rekordnak számít, a kibocsátás február havi növekedése 2015. szeptembere óta a legmagasabb. A termelés az év első két hónapjában 4,5 százalékkal nagyobb volt, mint az előző év azonos időszakában.

[extracode type=”ad” id=”in_post_trendextra” data=”109″]

Schindele Miklós, a KSH főosztályvezető-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a járműgyártásban visszafogott volt a növekedés, az ipari termelés februári bővülése főként a vegyipar kiugró növekedésének köszönhető, illetve a számítógép, elektronikai termékek termelésében is valamivel nagyobb növekedés volt az átlagosnál.

Idén januárban 6,5 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz képest, munkanaphatástól megtisztítva a termelés 1,6 százalékkal nőtt, idén januárban ugyanis kettővel több munkanap volt, mint a múlt év első hónapjában.

Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás nem változott februárban.

A februári ipari termelés részletes adatait jövő kedden, április 11-én közli második becslése alapján a KSH.