2024 július 19

A vártnál kisebb mértékben csökken a német GDP

Claus Michelsen, a DIW elemzője szerint „a német gazdaság jól teljesít, figyelembe véve a körülményeket”. A német intézet ugyancsak csütörtökön az eddig becsült 3 százalékról 4,1 százalékra javította a német gazdaság jövő évi növekedésével kapcsolatos várakozását, hozzátéve azonban, hogy a koronavírus-járvány befolyásolhatja az előrejelzést.

„Helytelen lenne azt gondolni, hogy a válság gyorsan véget ér” – jegyezte meg Marcel Fratzscher, a DIW elnöke. A német gazdaság eddig soha nem látott mértékben, 9,7 százalékkal zsugorodott az idei második negyedévben, negyedéves szinten. Két hete a német kormány 6,3 százalékról 5,8 százalékkal csökkentette a gazdaság idei visszaesésével kapcsolatos várakozását. Jövőre ugyan a korábban vártnál kisebb – 5,2 százalékos helyett 4,4 százalékos – növekedés következhet be a kormány friss becslése szerint, de a német gazdaság teljesítménye 2022 elejére így is elérheti a járvány miatt keletkezett válság előtti szintet.

Németországban a válságot nagyban enyhítik az állami gazdaságösztönző programok, így míg a háztartások fogyasztási kiadásai várhatóan 6,9 százalékkal csökkennek az idén éves összevetésben, az állam 4,8 százalékkal többet költ, mint tavaly. A kormány minden korábbinál nagyobb szabású, valamennyi programot együttvéve több mint ezermilliárd eurós gazdasági stabilizációs és növekedésösztönző csomagot állított össze.

A kormány legfrissebb előrejelzése szerint a regisztrált munkanélküliek száma a tavalyi 2,27 millióról az idén 2,69 millióra emelkedhet, jövőre viszont 2,58 millióra mérséklődhet a 83,2 milliós országban, és a lakossági fogyasztás jelentősen, 4,7 százalékkal növekedhet 2021-ben.