2024 július 14

A vártnál jobb szezont zár a Balatontourist

Ezt közölte Székely Ferenc vezérigazgató-helyettes az MTI-t szerdán. Az üdülőrégió legnagyobb kempingláncát üzemeltető cégnél a nyár elején még csak 5 százalékkal nőtt az előértékesítés, illetve előfoglalások száma, ami kedvező változást ígért a tavalyi stagnálás után. Az idei szezonban 175 ezer vendég 630 ezer éjszakát töltött a Balatontourist szálláshelyein, ami 10-11 százalékos növekedés a vendégéjszakákban az előző évihez képest. Ez 7-8 százalékban a vendégszám emelkedésnek, 3 százalékban a hosszabb tartózkodási időnek volt köszönhető. A vendégkört felerészt kitevő külföldi, valamint a hazai kempingezők száma hasonló arányban nőtt. A külföldiek között kiugróan emelkedett a holland, a szlovák, a cseh, és a lengyel turisták száma. A küldő partner csődje ellenére javarészt sikerült visszahódítani a dán vendégeket is, és nőtt a német, osztrák, belga, svájci kempingezők száma is.

Székely Ferenc elmondta, hogy a rég nem látott forgalomnövekedés a kedvező időjárás mellett a beruházásoknak és a szolgáltatás bővítéseknek is köszönhető. Több mint százmillió forintot fordíto ttak új mobilházak vásárlására, egy új étterem nyitására, napkollektoros medencefűtés megteremtésére, valamint fürdőszobák, játszóterek és a kempingfelszerelések felújítására. A növekvő igényre tekintettel bérsátrakat vásároltak, mivel a tapasztalatok szerint egyre többen vágynak a kempingélményre, mint életformára, de nem kívánnak ezért sátrakat vásárolni vagy cipelni, így fellendülőben van a felszerelt sátrak, lakókocsik, mobilházak bérbe adása. Az olimpia és a focibajnokság miatt kiemelt figyelmet fordítottak a tv-hálózatok felújítására, és az internet elérhetőség biztosítására.

A kempingek a főszezonban hétvégeken csaknem teljes, hét közben 70-80 százalékos kapacitáskihasználtsággal üzemeltek. A jövőbeni cél, hogy a vendégek tartózkodási idejének meghosszabbításával növeljék a forgalmat. Az SCD Csoport hajdani, balatoni kempinghálózatot is tartalmazó érdekeltségeit tavaly megvásároló Turisztika Hungária Kft. kempingtulajdonos projektcégei közül 16 ellen indult felszámolási eljárás, ami nem befolyásolta eddig az egységek működtetését. „A különböző tulajdonba és üzemeltetőhöz került kempingegységek láncolatként való továbbműködtetésében nagy fantázia van, ezért a közös marketingben és értékesítésben nem terveznek változtatást a jövőben sem” – mondta a vezérigazgató-helyettes.

A hálózat működtetését koordináló Balatontourist a nagyobb egységeit (Balatonfüreden, Siófokon, Balatonszemesen, Révfülöpön) maga üzemelteti, a többit franchise rendszerben működteti bérlők bevonásával. A kempinghálózathoz az idén csatlakozott a szántódi Rév kemping is, továbbá a társaság üzemelteti a Siófok Club 218 Apartman-házat és a Balatonlellei Part Hotelt is.