2024 február 29

A sógorok a forint ellen spekulálnak

Ne temessük még a forintot! Annak ellenére sem, hogy az osztrák sógorok már háláhírét költik: a bécsi elemzők szeptemberre már a 310 forintos eurót vizionálják. Amiből, persze, némi rosszmájúsággal, arra is következtethetünk, hogy a Raiffeisen a forint shortban érdekelt.

Negatív fordulat azért elképzelhető a forint piacán, ahogy azt tegnap kifejtette a Tőzsdefórumnak Misik Sándor, a Solar Capital devizakereskedője. Emlékeztetve, az elmúlt hetekben szinte világverő volt a magyar deviza, a piac ugyanis előre beárazta az IMF megállapodást. Ami azért túlzott optimizmusnak bizonyult, ezért szerinte az euróval szembeni 280 alatti szintekről legalább a letörési szintig, vagyis 284 környékéig várható rövidtávon felpattanás. Az ősz azután további forintgyengülést is hozhat, ha nem gyorsulnak fel az IMF tárgyalások.

A 300 fölötti EURHUF éppúgy túlzó véleménynek hat, miként a 260 közeli várakozások is – mondta Saághy Pál, az Equilor devizapiaci szakértője. Bár való igaz, hogy az elmúlt napokban szokatlan forinterősödésnek lehettünk tanúi, főként, hogy már a korábbi 285 forintos euróba is előre be volt árazva az IMF megállapodás.

Mint mondta, két külső és egy belső oka van az optimizmusnak. Egyrészt, felfokozott várakozás övezi az EKB lépéseit: a piac Mario Draghi európai főjegybankár múlt heti eurós „hitvallását” követően, ezúttal a perifériás országokra is kiterjedő államkötvény vásárlásokat remél. Másfelől, a tengerentúlon, a Fedtől, a QE3 terveinek megszellőztetését várják a befektetők. Harmadsorban hatnak még a hazai kamatcsökkentési várakozások is. Amit a forinterősödés mellett egyaránt táplál a CDS felár mérséklődése, a kötvényhozamok apálya és a külföldiek kezében lévő állampapír állomány dagadása.

Mindezek ellenére a 276.60-as támasztól felfelé, ami egyébként Fibonacci szint is, van tere a forintgyengülésnek. Első körben a letörési szintig, 284-ig gyengülhet a magyar deviza. Amennyiben ezt az ellenállást átvinné, akkor a 284-291-es sáv lehet meghatározó az elkövetkező hetekben. Ám ezen a horizonton ennél gyengébb forintot nem vár a devizapiaci szakértő.