Rendkívüli Hírek:

2023 június 03

A Richter kiesett a kosárból

Csütörtök reggel percek alatt parkettre szórták a Richtert a befektetők, miután jött a hír, hogy a gyógyszercég kikerül az MSCI feltörekvő piaci index kosarából.

A MSCI félévente vizsgálja felül az indexeit, amit az intézményi befektetők alapul vesznek a portfóliók kialakításakor. A tegnapi indexfrissítés keretében az MSCI 21 feltörekvő ország nagy és közepes kapitalizációjú részvényeit tömörítő Emerging Market (EM) indexéből került ki a Richter. Az új indexsúlyok november 30-án, pénteken zárás után lépnek életbe.

Komoly nyomás nehezedhet a kurzusra, mert a Richter az index kosárban 0,9 százalékos súllyal szerepel – hangsúlyozta Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája, hozzátéve: a gyógyszerpapír ugyan nagyot esett, de még mindig nem olcsó. Ám a következő hetekben kialakulhat olyan árszint, amely vételi alkalmakat kínál.

Az EM indexet követő legnagyobb ETF 41 millió dollár értékben (9 milliárd forint) tartalmazott Richter részvényeket, s mivel a papír kikerül az index kosarából, vélhetően az alapnak is el kell majd adnia a részesedését a következő hetekben – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Ez a 9 milliárd forintot meghaladó pakett több mint 230 ezer darab Richter-részvényt jelent, ami az átlagos napi forgalom 10-szeresét is meghaladja.

Nehéz megítélni, hogy mekkora eladói nyomás nehezedik majd a következő hetekben a Richter árfolyamára, de ha az EM-indexet követő alapok sorra kitáraznak, akár a 100 millió dollárt is megközelítheti a kínálat.