2023 szeptember 22

A postás mégsem csönget kétszer

Pezsgett pénteken a londoni börze. A mindenkori brit kormányoknak csaknem húsz évre volt szükségük ahhoz, hogy tőzsdére vigyék az ország patinás intézményét és vállalatát, a Royal Mailt, a brit királyi postát. Mint ismeretes, az elmúlt hét végén intézményi befektetők jegyezhették a papírt, mától viszont jöhetnek a kisbefektetők. A szigetország kormánya a cég több mint 52 százalékát privatizálta, 1,72 milliárd fontos bevételre számít az ügyletből. A friss tőzsdei papír biztatóan debütált pénteken, 36 százalékkal 4,5 fontra ralizott az árfolyama.

Csúcsközelben a német posta részvénye

Európa más nagy postái is szépen „meneteltek” a börzéken az utóbbi időszakban. Az elmúlt hónapokban a Deutsche Post részvény árfolyama egészen közel került a 2007-ben felállított 26,3 eurós történelmi csúcsához. Hogy ezt áttörje, át kellene ugrania a 25 eurós szintet. Ez ugyan eddig nem sikerült, de biztató, hogy a papír árának emelkedő trendje 2011 óta töretlen. Jöhet akár kitörés is, ez esetben a Fibonacci-vonalak alapján is a 27 eurós szint tűnik a következő komolyabb akadálynak, míg ezt követően – tőzsdei megfigyelők szerint – akár a 28,6 eurós szintet is megközelítheti az árfolyam.

A német posta papírja nem véletlenül népszerű. A vállalat üzemi eredménye az  idén elérheti az 1,15-1,25 milliárd eurós szintet, amely mintegy 50 millió eurós növekedés a tavalyihoz képest.  Európa legnagyobb  postáján a második negyedévben csupán a levélküldő részleg működési eredménye 223 millió euróra ugrott az egy évvel korábbi 38 millió euróhoz képest.

Ugorhat az Osztrák Posta részvénye

Hat éve járt a mostanihoz hasonló magasságokban az osztrák posta részvényének árfolyama is. A kép a német posta részvényéhez hasonló, ha sikerülne legyűrnie a papírnak a 34 eurós árfolyamszintet, ami az elmúlt hónapok során már kétszer is feltartotta, akkor újabb csúcsok felé indulhat az ár. Biztató a papír tulajdonosainak, hogy nagyjából 2011 óta folyamatosan emelkedik a részvényük ára. A papír most láthatóan „erőt gyűjt”. Az aktuális, rövid távú 32,4 eurós szint áttörése azonban nem ígérkezik könnyű feladatnak.

Az Österreichische Post AG eredményes cég, az elmúlt évben csaknem 9 százalékkal  182,4 millió euróra nőtt az üzemi eredménye. Az idei esztendő elején úgy volt, hogy Magyarország egyes részein, a világhíres film címével mondva, a postás mindig kétszer csenget. Merthogy az osztrák posta szívesen terjeszkedett volna nálunk. Az Osztrák Posta cége a Feibra, ugyan leveleket nem, de vállalati számlákat kivitt volna. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság azonban – különböző jogi hiányosságok miatt – nem nyomta rá a társaság működésére az engedélyezés pecsétjét, mire a Feibra feladta a magyarországi terjeszkedés szándékát.

Ösztönözhet a privatizáció

A konkurencia pedig sokak szerint nem ártott volna a Magyar Postának. A korábbiakban gazdasági szakemberek többször is felvették a honi posta privatizálásnak lehetőségét is, de ezt a politika rendre elvetette. Pedig a németországi, ausztriai posták mellett például Hollandiában segítette a posták gazdálkodásának, működési színvonalának javulását a privatizálás.