2024 február 28

A politika hátráltatja a világgazdaságot

Az IMF hétfőn közzétett frissített jelentésében (World Economic Outlook) változatlanul azt jelzi előre, hogy a globális GDP az idén 3,5 százalékkal, jövőre pedig 3,6 százalékkal emelkedik. A valutaalap ugyanakkor derűsebben ítéli meg az euróövezet, Kína és Japán növekedési kilátásait, az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával kapcsolatban azonban pesszimistább lett.

Javuló teljesítmények

A frissített prognózis szerint a kínai gazdaság az idén 6,7 százalékkal, jövőre pedig 6,4 százalékkal bővül az áprilisban várt 6,6 százalékkal, illetve 6,2 százalékkal szemben, mert a pekingi kormány magas szinten tartja a közületi beruházásokat. Az IMF ugyanakkor rámutat, hogy a növekedés az első fél évi gyors tempó után már a második fél évben lelassul, mert a hatóságok gátat akarnak vetni a hitelkihelyezés és a nem teljesítő hitelállomány emelkedésének.

A korábban jelzettnél gyorsabbnak ígérkezik az eurózóna növekedése is, mert a belső kereslet erőteljesebb az áprilisban számítottnál. Az eurózóna gazdasági teljesítménye az idén 1,9 százalékkal, jövőre pedig 1,7 százalékkal bővül, míg az IMF áprilisi prognózisában 1,7 százalék, illetve 1,6 százalék állt.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

A személyi fogyasztás, az export és a beruházások első fél évi növekedése azt vetíti előre, hogy Japán bruttó hazai terméke az idén 1,3 százalékkal emelkedik a korábban várt 1,2 százalékkal szemben. A valutaalap ugyanakkor változatlanul hagyta a jövő évi növekedésre vonatkozó 0,6 százalékos prognózisát.

Rosszabb lesz másoknak

Borúsabban ítéli meg viszont az IMF az Egyesült Államok és Nagy-Britannia kilátásait. Az amerikai gazdaság növekedési üteme 2017-ben és 2018-ban csak 2,1 százalék lesz az áprilisban prognosztizált 2,3 százalékkal, illetve 2,5 százalékkal szemben, mert késik a Trump-adminisztráció által beharangozott költségvetési expanzió.

Az IMF figyelmeztet: rövid távon stabilak ugyan a növekedési impulzusok, középtávon azonban kockázatok terhelik a fejlődést. Javítja a rövid távú kilátásokat, hogy az eurózónában a vártnál erősebb és tartósabb lehet a ciklikus fellendülés, és csökkentek a politikai kockázatok is.

A globális gazdaságban azonban távolabb tekintve rizikót jelent, hogy a növekvő politikai bizonytalanság piaci korrekciókat idézhet elő, ami gyengíti a bizalmat és a növekedést.

A monetáris politika több fejlett gazdaságban, mindenekelőtt az Egyesült Államokban „normalizálódik”, és ennek következtében a vártnál gyorsabban szigorodhatnak a globális pénzügyi feltételek.