2024 június 14

A német jegybankelnök nem ért egyet az EKB döntéseivel

A Bundesbank elnöke szerint (aki az EKB Kormányzótanácsának tagja is) elképzelhető, hogy az adófizetőknek kell viselniük a rossz hitelek miatti kockázatokat.

Jens Weidmann szerint lehetséges, hogy az EKB túl drágán vesz „gyengébb minőségű” értékpapírokat. Szerinte a vásárlások áthárítják a hitelkockázatokat a magánbankoktól a jegybankra és az adófizetőkre, anélkül, hogy ezért „megfelelő kompenzációt” kapnának.

Az ABS-ek hitelviszonyt megtestesítő értékpapírok, amelyek értéke és hozama az alapul szolgáló mögöttes eszközök összességéből származik. A tervek szerint az euróövezeti kis- és közepes vállalatoknak nyújtott hiteleket értékpapírosítanák, és az EKB ezekből vásárolna.

Jens Weidmann hangsúlyozta, hogy az eurózóna nem tudja javítani versenyképességét egyszerűen az euró leértékelésével, mert a devizaleértékelési versenynek a végén csak vesztesei lesznek.

A Bundesbank elnöke azután szólalt meg, hogy az EKB csütörtökön bejelentette, hogy a negyedik negyedévben fedezett adósság (covered bonds) és ABS-vásárlásba kezd.