2023 március 25

A Nébih genetikailag módosított díszhalak értékesítéséért bírságolt

Országszerte több kisállat-kereskedéssel szemben indult eljárás genetikailag módosított (GMO) díszhalak értékesítése miatt; a vállalkozások összességében milliós nagyságrendű bírságra számíthatnak – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel csütörtökön.

A hatóság kiemelten felhívja a kereskedők figyelmét, hogy a génmódosított állatok forgalomba hozatala az Európai Unióban szigorúan tilos. Az állatjóléti előírások betartását vizsgálták az elmúlt hónapokban a magyarországi kisállat-kereskedésekben a Nébih ellenőrei. Az üzletek egy részében azonban szokatlanul élénk színű, UV fény alatt „világító” „színes tetra” és „kiwi szumátrai díszmárna” halakra figyeltek fel a szakemberek. Próbavásárlást tartottak, majd a halaknál a Nébih laboratóriuma igazolta, hogy valóban genetikailag módosított egyedekről van szó. Ezt követően a Nébih összehangolt célellenőrzést tartott februárban az előzetes adatgyűjtés szerint érintett Fejér- és Hajdú-Bihar vármegyei, valamint fővárosi díszhalárusító kereskedésekben.

A genetikai vizsgálatok minden esetben igazolták: a halak rendkívüli színét az okozza, hogy a genetikai állományuk egy másik élőlény, jellemzően tengeri medúza vagy korall génjeit is tartalmazza. Az Európai Unió a génmódosított állatok forgalomba hozatalát nem engedélyezi, így a vonatkozó irányelv alapján értékesítésük jogellenes, 300 ezer forinttól 10 millió forintig terjedő bírsággal sújtható a géntechnológiával módosított díszhal behozatala, forgalomba hozatala, az ország területéről való kivitele vagy szállítása.