2024 április 24

A Mol működési cash-flowból finanszírozza beruházását

A cég éves beruházása 2012-2014 között csoportszinten maximum évi 2 milliárd dollár (megközelítőleg 420 milliárd forint) körül várható. Ebből finanszírozza a vállalat a 300 milliárd forintos hazai beruházást is 2012-2014 között. Az idei évben várhatóan 1,4 -1,6 milliárd dollár (mintegy 300 milliárd forint) körül lesz az éves költés csoportszinten.

A Mol hétfőn este közölte, hogy felgyorsítja beruházási programjait, és a következő három évben több mint 300 milliárd forintot fektet be Magyarországon. A beruházási programok a vállalat kutatás-termelési és finomítás-kereskedelmi üzletágát egyaránt érintik.

A beruházási keret mintegy felét magyarországi szénhidrogén-kutatásra és mezőfejlesztési projektekre költik, amely nem-hagyományos kutatásokat is tartalmaz.

A vállalat a termékpalettáján eddig nem létező új termék gyártására üzemet épít az elkövetkező 3 évben Tiszaújvárosban, a beruházás nagysága mintegy 30 milliárd forint. A termék a műgumi-gyártás egyik kiemelt alapanyaga lesz. A tervekben szerepel egy új, nagyobb kapacitású kőolajellátó vezeték felújítása Százhalombatta és a szlovákiai Ipolyság közötti szakaszon.

A beruházási programok része még a tiszaújvárosi vegyipari üzem és a százhalombattai kőolaj-finomító közötti vegyipari termékvezeték felújítása, továbbá egy úgynevezett tárolótartály-rekonstrukciós program – mind a logisztika, mind a finomítás területén -, valamint a vállalat hazai kiskereskedelmi töltőállomás-hálózatának további fejlesztése.

A földgázszállítás területén a nyugat-európai importkapacitás növelése a cél, valamint a meglévő rendszer minőségi színvonalának folyamatos fejlesztése, irányítástechnikai és kontrollrendszeri beruházások révén.

A Mol közölte azt is, hogy szeptember 24-én aláírták az 500 millió dollár összértékű, fix kamatozású kötvények kibocsátására vonatkozó szerződéseket. Ez az első kibocsátás a 2012. szeptember 12-én felállított EMTN (European Medium Term Note – európai középtávú) kötvényprogram keretében, amelynek összértéke egymilliárd dollár.

Az MTI kérdésére a társaság azt válaszolta, hogy a kötvénykibocsátásból befolyó pénzt általános üzleti célokra kívánja fordítani. A programban a második 500 millió dollár értékű kötvénykibocsátás időzítése jelenleg még nyitott kérdés, és függ a belső üzleti folyamatoktól és a külső környezet alakulásától is. Hozzátették, hogy a jelenleg meghirdetett kötvényprogram hatálya alatt erre 12 hónap áll rendelkezésre.