Rendkívüli Hírek:

2023 szeptember 30

A jüan kigolyózta a dollárt a képből

Hatalmas akadály gördült el a jüan elől

A Nemzetközi Bankközi Pénzügyi Telekommunikációs Társaság (SWIFT) alternatíváját jelentő rendszer bevezetésével az egyik legnagyobb akadály hárult el a kínai nemzeti fizetőeszköz nemzetközivé tétele elől, és minden bizonnyal növeli majd a jüan globális használatát a tranzakciós költségek és a feldolgozási idő csökkentésének köszönhetően.

A CIPS határokon átnyúló klíring és fizetési szolgáltatásokat nyújt kínai és külföldi pénzintézeteknek, minden olyan jelenleg létező fizetési rendszer helyét átveszi, amelyet az árak jüanban való számítása során használnak világszerte. Ez azt jelenti, hogy elérhetővé válik a dollár nélküli gyors és egyszerű, közvetlenül kínai pénznemben történő elszámolás határon átnyúló tranzakciókat illetően is.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mindeddig a jüanban történő, határokon átnyúló fizetéseket egy sor hongkongi, szingapúri és londoni klíringházon keresztül, vagy a klíringházaknak megfelelő, Kínában működő bankok segítségével számolták el. A tranzakciók lebonyolítása költséges volt és hosszú ideig tartott.

Már 2 éve tervezik

A kínai jegybank 2013 júliusában jelentette be, hogy kidolgozza Kína saját nemzetközi fizetési rendszerét. A CIPS minden munkanapon 11 órán keresztül – pekingi idő szerint reggel 9-től este 20 óráig – működik október 8-tól kezdve. Összesen 19 bank vesz részt közvetlenül a rendszerben, közülük nyolc külföldi pénzintézet – például a Citi, a Deutsche Bank, a HSBC és az ANZ – kínai leányvállalata.

Emellett 38 kínai bank és 138 külföldi pénzintézet közvetve kapcsolódik a rendszerhez. A jüan augusztus óta már a negyedik legtöbbet használt deviza a nemzetközi elszámolásokban, de részesedése így is alacsony, a teljes fizetések mindössze 2,8 százalékát teszi ki.