2023 szeptember 22

A görögöknél kell az EU-nak a sarkára állni

Felkészültünk a határ védelmére

Az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozója előtt a kormányfő kiemelte: ezt az állapotot Magyarország ha kell, egy órán belül meg tudja valósítani. Viszont ez csak „a második legjobb megoldás”, a legelőnyösebb a görög határ lezárása lenne, ezt szeretnénk most elérni – hangsúlyozta.

Orbán Viktor kifejtette: péntek reggel lehet véglegeset mondani a magyar-horvát határszakasz esetleges lezárásáról, egyelőre meg kell várni a V4-es országok (Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) és az Európai Tanács egyeztetését.

[extracode type=”ad” id=”in_post”]

Mindenesetre Magyarország felkészült, „a zöldhatár védelméhez szükséges műszaki létesítmények elkészültek, a szükséges magyar élőerő jelen van”, és a visegrádi partnerekkel nemzetközi összefogást is sikerült felépíteni – közölte. Hozzátette: ez „szívbéli barátságon nyugvó közép-európai együttműködés”, amelynek keretében a V4-es partnerek több terhet átvesznek a határvédelemben.

Le kell menni délre

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az Európai Tanács legutóbbi ülésén hatpontos javaslatot mutatott be, amelyből lényegében öt pont megvalósult, de a hatodik, hogy „le kell menni délre és meg kell védeni” a görög-török határt, elmaradt. Most remélhetőleg olyan irányt vesz a megbeszélés, hogy megegyeznek e határszakasz lezárásáról – mondta.

Közölte: Magyarország hajlandó ebben részt venni, mert bár képes arra, hogy schengeni szabályok alá vonja a horvát határszakaszt, ahogyan azt korábban a szerb szakasszal is megtette, de ez csak a második legjobb megoldás.

Arra lenne szükség, hogy Görögország magától ellássa a szerződéses kötelezettségeit, amit eddig nem tett meg, és „ezért kerültünk mi is bajba” – magyarázta. Hozzátette: ha ezt Görögország „nem tudja ellátni, akkor lássuk el helyette mi”.

Vonják be az egész világot

Az Európai Tanács szeptember 23-i ülésén Orbán Viktor azt javasolta, hogy Görögország engedje át külső határvédelmét azoknak az európai országoknak, amelyek készek ebben részt venni.

Kezdeményezte a menekültek és a gazdasági bevándorlók szétválasztását még a schengeni övezet határán kívül, valamint a biztonságosnak tekintett országok listájának európai szintű meghatározását.

Azt is ajánlotta, hogy minden tagállam növelje meg egy százalékkal uniós befizetését, és csökkentsenek minden kiadást egy százalékkal. Indítványozta továbbá kiemelt partnerség kialakítását azokkal az államokkal, amelyek nélkül nem lehet kezelni a helyzetet. Végül világkvóták létrehozására tett javaslatot, vagyis hogy az egész világot vonják be a válság kezelésébe.