2024 április 18

A felzárkózók kiállták a második stressztesztet

A cég közgazdászai befektetők számára összeállított 140 oldalas globális áttekintésükben közölték, hogy becslésük szerint az idei világgazdasági növekedés 71,6 százalékát a felzárkózó térség gazdaságai adják; egyedül Kína 53 százalékkal részesedik az idei várható növekedésből.

A felzárkózó gazdaságok súlya a globálisan előállított nominális GDP-értéken belül is ütemesen nő: a térség súlya a világgazdaság egészét tekintve a 2000-ben mért 20 százalékról az idén 38 százalékra emelkedik.

A felzárkózó gazdaságok növekedési üteme négyszeresen haladja meg a fejlett ipari gazdaságokét: a JP Morgan elemzőinek előrejelzése szerint a térség gazdasági teljesítménye az idén átlagosan 4,7 százalékkal, míg a fejlett piaci országoké 1,2 százalékkal nő.

A ház kimutatása szerint a felzárkózó gazdaságok átlagos GDP-arányos adósságrátája 34 százalék, valamivel alacsonyabb a pénzügyi válság előtt, 2007-ben mért 36,5 százalékos térségi átlagnál. A fejlett ipari térség rátája ugyanezen idő alatt viszont 36,4 százalékponttal 113,9 százalékra emelkedett.

A ház szerint az idén végrehajtott görög szuverén adósságátrendezés megtörte azt a közfelfogást, hogy a fejlett ipari gazdaságokban nem fordulhat elő ilyen jellegű államadósság-átstrukturálás.

A JP Morgan közgazdászai kiemelték azt is, hogy az elmúlt egy évben – Görögországon kívül – négy másik euróövezeti tagállam is elveszítette befektetési ajánlású szuverén adósbesorolásait a nagy nemzetközi hitelminősítőknél. A világgazdaság egészének összteljesítményén belül a lehetséges legjobb, „AAA” adósbesorolással ellátott gazdaságok részaránya ma már mindössze 19 százalék, jóllehet 2007-ben, a globális pénzügyi válság elhatalmasodása előtt az ilyen elit osztályzatú országok súlya még 50 százalék volt a globális gazdaságban.

Ugyanezen időszak alatt a globális felzárkózó térség átlagos szuverén adósbesorolásainak szintje elérte a befektetési ajánlású alapszintet: a 2007-ben mért „Ba1/BB plusz”-ról „Baa3/BBB mínusz”-ra javult – áll a JP Morgan szerdai összegzésében. A nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban a „BBB mínusz” – illetve a világ legnagyobb hitelminősítői csoportja, a Moody’s Investors Service osztályzati módszertanában az ugyanennek megfelelő „Baa3” – az a besorolási szint, amelytől az adott kereskedelmi vagy államadósra megállapított osztályzat már befektetési ajánlásúnak számít.

A JP Morgan elemzői kiemelik ugyanakkor azt is, hogy a globális felzárkózó térségen belül alulteljesítő a közép-európai térség, amely ki van téve a nyugat-európai államadósság- és bankszektor-problémák átszűrődő hatásainak.

Az elemzésben felidézik, hogy Csehország esetében az idei év eleje óta 0,5 százalékos növekedésről 1,1 százalékos visszaesésre, Magyarország esetében szintén 0,5 százalékos növekedésről 1,2 százalékos visszaesésre módosították 2012-re szóló GDP-előrejelzésüket. A jelentésben hangsúlyozzák, hogy Lengyelország kivételével az egész közép-európai térség recesszióban van.

Az idei egész éves magyar recesszió most már konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD), amely júliusban tette közzé a működési területére kidolgozott legújabb előrejelzését, 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Májusban az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített.

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank rontotta jövő évi növekedési előrejelzését is: az EBRD szerint 2013-ban a magyar gazdaság 0,4 százalékkal bővülhet a májusban várt 0,7 százalék helyett. Az EBRD szerint a bank működési területén belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az egész átalakuló régióban.

A Morgan Stanley bankcsoport londoni befektetési és elemzőrészlegének legutóbbi, szintén rontott térségi prognózisa szerint Magyarországon az idén 1,2 százalékos gazdasági visszaesés várható a ház korábbi előrejelzéseiben valószínűsített 0,3 százalékos GDP-csökkenés helyett, 2013-ra szóló magyarországi növekedési becslését pedig a cég 1,7 százalékról 0,7 százalékra mérsékelte.