2023 április 02

A ciprusi bankok csütörtökig zárva lesznek

A tervek szerint a ciprusi parlament kedden határoz a betétek egyszeri megadóztatásáról. Az adóztatás mértékéről még nincs végleges elképzelés, a legutóbbi szerint 100 ezer eurónál kisebb értékű bankbetétek adója 3 százalék, a 100 és 500 ezer közötti összegeké 10 százalék lenne. Az 500 ezer eurót meghaladó részre 15 százalékos adókulcs vonatkozna. Becslések szerint a különadó révén 5,8 milliárd euró folyhat be.

Ciprus régóta vonzza a külföldi befektetőket részben a magas betéti kamatokkal, a vállalatalapítás gyors ügyintézésével és az alacsony, 10 százalékos társasági adóval.

Vlagyimir Putyin államfő bírálta a különadóra vonatkozó elképzelést, ez szerinte „törvénytelen, nem szakszerű és veszélyes.” Az orosz elnök nem véletlenül aggódik ennyire, hiszen az oroszoknak 19 milliárd dollárnyi betétjük van Cipruson, ahová az orosz bankok is elhelyeztek mintegy 12 milliárd dollárt, miközben csaknem 40 milliárd dollár hitelt nyújtottak Cipruson bejegyzett orosz cégeknek.

Ciprus a pénzmosás egyik kiemelt helye. Tavaly az orosz hazai össztermék (GDP) 2 százalékának megfelelő összeg, mintegy 49 milliárd dollár kerül ki illegálisan Oroszországból, szakértők szerint ennek egy része minden bizonnyal Ciprusra.