2024 július 20

Üzemanyagkártya: hatékony támogató eszköz logisztikai cégek számára

A kibővült magyarországi fuvarozási piac számos kihívást jelent a fuvarozók számára. Ahhoz, hogy a logisztikai iparágban hatékonyan versenyezhessenek, a fuvarozó cégeknek optimalizálniuk kell a működésüket és csökkenteniük a szállítási költségekeiket. A költségek optimalizálásának és a flottakezelési folyamatok egyszerűsítésének egyik kiemelkedő módszere az üzemanyagkártya. Tekintsük meg, milyen lehetőségeket rejt, és hogyan nyerhetnek vele támogatást a logisztikai vállalatok.

Üzemanyagkártya lehetőségei

Az üzemanyagkártya olyan fizetési megoldás, amely lehetővé teszi az üzemanyag és más, közlekedéssel kapcsolatos szolgáltatások megvásárlását egy széles hálózatban. A piacon számos üzemanyagkártya-típus megtalálható, és a legnevesebb szolgáltatók által kínált kártyák nemcsak a magyarországi, hanem a külföldi elfogadóhelyeken is támogatottak. Az üzemanyagkártyák tehát nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is jó megoldást jelentenek a fuvarozást végző cégek számára. Az üzemanyagkártyák leggyakrabban nem csak a benzinkutakon, hanem fizetős parkolókban, autómosókban, sőt még az autópályadíj fizető állomásokon is használhatók.

Az üzemanyagkártya így szükségtelenné teszi a járművezetők számára a készpénz használatát, és egy olyan fizetési megoldást kínál, amellyel fizethetnek a logisztikával kapcsolatos szolgáltatásokért. Különösen hasznos a nemzetközi szállításban, mivel támogatja a készpénzmentes fizetést. Ez a népszerű megoldás jól működik a kiterjedt járműflottát üzemeltető nagy logisztikai vállalkozásoknál, valamint egyetlen járművel rendelkező kisvállalkozások esetében is.

Az üzemanyagkártyák előnyei

A szállítási folyamatokat irányító cégtulajdonosok és vezetők számára kulcsfontosságú a kiadások optimalizálása. A benzinkutakkal szerződésben álló üzemanyagkártya-üzemeltetők alacsonyabb tankolási költségeket tudnak kínálni. A logisztikai költségek csökkentése az üzemanyagkártyák egyik legnagyobb előnye, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy hatékonyabban versenyezzen a szállítási piacon.

Az üzemanyagkártyák magas szintű biztonságot nyújtanak. A járművezetőknek nem kell készpénzt vagy hagyományos bankkártyát használniuk, így a cég nincs kitéve lopás kockázatának. Ezek a kártyák jellemzően PIN-kóddal vannak ellátva, emellett pedig egyéb digitális biztonsági funkciókkal is rendelkezhetnek.

A logisztikai vállalat könyvelési tevékenységének a szempontjából is hasznos, mivel az üzemanyag-vásárlásokról szóló részletes jelentések könyedén hozzáférhetőek, amelyek tartalmazhatnak információkat a tankolás időpontjáról, helyéről, mennyiségéről és költségéről. Ez lehetővé teszi az üzemanyag-kiadások pontosabb nyomon követését és a költségek optimalizálását.

A flottakezelés központosítása magában foglalhatja a járművek állapotának, a szervizmenetrendek és a flottakarbantartás egyéb szempontjainak nyomon követését. A sofőröknek többé nem kell nyilvántartást vezetniük a vásárolt üzemanyag mennyiségéről, a dátumokról és a költségekről, mivel ezeket az információkat automatikusan rögzíti az üzemanyagkártya-rendszer. A modern logisztikai megoldások üzemanyagkártya formájában tehát nemcsak megtakarításokat tesznek lehetővé, hanem növelik a vállalat versenyképességét is.

Eurowag: Egyszerű üzemanyagkártya-megoldások

Az Eurowag üzemanyagkártyája megoldást jelent a fuvarozó cégek vezetői és tulajdonosai számára. Az üzemanyagkártyát Európa 30 országában több ezer ponton elfogadják. Csak Magyarországon, az üzemanyagkártya több mint 200 elfogadóhelyen használható, például benzinkutaknál, parkolókban és autómosókban. Az Eurowag kártyákkal a logisztikai költségcsökkentés akár 78 HUF is lehet gázolaj literenként. Az Eurowag széleskörű töltőállomás-választéka lehetővé teszi üzemanyag-kedvezmények kihasználását is. Ez az állomáshálózat megtekinthető online, a szállítmányozó pedig kijelölhet bizonyos állomásokat, ahol a járművezető útközben tankolhat. Ezenfelül az egyes állomások aktuális üzemanyagárainak online nyomonkövetése lehetővé teszi a kiadások hatékonyabb felügyeletét, valamint a még nagyobb megtakarítást.

Az üzemanyagkártya az Eurowag elfogadóhálózatában lévő szolgáltatások igénybevételére vonatkozóan rendelkezik egy 5000 euróig terjedő pénzügyi korláttal is. A halasztott fizetés lehetővé teszi, hogy javítva legyen a pénzforgalom, mivel a költségek csak az utazás után kerülnek elszámolásra. Ezenfelül a szállító egyéb, független költési limiteket is beállíthat a kártyákon.

A FuelGuard funkció átfogó védelmet nyújt a csalások ellen. Segítségével könnyedén korlátozhatóak az üzemanyagkártyák lopásából vagy visszaélésszerű használatából eredő veszélyek. Az Eurowag-kártya biztonsági opcióinak sora magában foglalja a PIN-kód és a fent említett limitek beállítását, valamint a Card Lock funkciót is. Ez egy távirányítású zár, amely lehetővé teszi a szállítmányozó számára, hogy a kártyát bármikor letiltsa a távolból. A kártya zárolása és feloldása az alkalmazáson, SMS-ben vagy az ügyfélportálon keresztül történik.

Ezen túlmenően a tranzakciók a nap 24 órájában nyomon vannak követve, és a csalásvédelmi egység azonnal felveszi a kapcsolatot a szállítmányozóval, ha potenciális veszélyt észlel. Lehetőség van továbbá e-mail címre küldött jelentések beállítására is, hogy a gyanús tranzakciókról riasztást kapjanak.

Összefoglalva, az üzemanyagkártya egy hatékony eszköz, amely jelentősen támogatja a logisztikai vállalatokat a költségek csökkentésében és a flottakezelés javításában. Az olyan megoldásokkal, mint az Eurowag kártya, a vállalatok számos kedvezményt, biztonsági funkciót és a kiadások könnyebb nyomon követését élvezhetik. Az üzemanyagkártyákba való befektetés egy nagy lépés a versenyképesség növelése felé a szállítási piacon. Ez az egyszerű, mégis innovatív megoldás valódi előnyökkel jár minden szállítmányozási vállalat számára.