2024 július 13

Tovább esik az olaj árfolyama hétfőn

Rosszul indították a hetet az árucikkek

Bár a hétfői napon az amerikai részvény piacok nem fognak kinyitni, az árucikkekkel való kereskedés ezen a napon is folytatódik. Az ezüst árfolyama jól teljesít, 1,2 százalékkal tudott emelkedni, az arany egy stagnáló 0,1 százalékos növekedést mutat. A földgáz és az olaj árfolyamok nagyobb esést mutatnak.  Előbbi már 2,5 százalék mínuszban található, míg a Brent 1,7 és a Crude 1,86 százalékot veszített értékéből. A Crude a múlt héten több mint 7 százalékkal esett, így ez az árfolyam esés már a tavaszi emelkedési trendet is elkezdte lefelé fordítani.

Szaúd-Arábia

Az olaj árak esése mögötti egyik ok, hogy Szaúd-Arábia az elmúlt öt hónap legnagyobb havi árcsökkenését hajtotta végre az ázsiai ellátás terén. Az Ázsiába értékesített Arab Light nyersolaj októberi hivatalos eladási árát május óta nem csökkentette ilyen mértékben, ami azt jelzi, hogy a kereslet továbbra is gyenge. A másik ok a világjárvány második hulláma közepette lehűlt az optimizmus a kereslet helyreállításával kapcsolatban. A Brent július 30. óta nem volt ilyen alacsony árfolyamon jegyezve, míg a Crude már július 10. óta drágább ennél az árszintnél.

 

OPEC+

Augusztusban az OPEC+ csoport napi 7,7 millió hordóra csökkentette a termelést. Ezt a döntést a globális olajárak a koronavírus-világjárvány okozta kereslet csökkenés utáni növekedést követően hozták meg. Jelenleg világ továbbra is telítve van olajjal és üzemanyaggal, ami az OPEC+ által meghozott termelés csökkentés ellenére a múlthéten újra esésnek indult. A világ kormányai hiába tesznek meg mindent a kereslet visszaállítása érdekében, a stagnálás egyértelműen kimutatható. Az olajfinomítók ennek hatására elkezdték csökkenteni a termelési sebességüket és ismét a nyers kőolajat raktározzák, melynek végső eredménye az olyan árcsökkentések, mint amit a szaúdiak is megléptek.

 

USA

Másik negatív tényező, hogy az amerikai kitermelők növelni kezdték teljesítményüket, azonban a kereslet stagnálást mutat. A múlthéten magas negatív számot mutatott az amerikai olaj tartalékok mérőszáma, de ennek ellenére történt az árfolyam esés. Ezen ellentmondáson több elemző is kifejtette negatív véleményét és meglepte őket, hogy ilyen nagy mozgások figyelhetők meg a tartalék adatok közt. A mai napon a részvény kereskedés szünetel így várhatóan a forgalom ma kisebb lesz a megszokottnál. A holnapi kereskedési napon emiatt átlagon felüli forgalom várható.

 

Kína

Kína, a világ legnagyobb olaj importőre nagyban segítette az árfolyamok stabilizálódását  a nyár elején óriási léptékű felvásárlásokkal. Ezt a tevékenységet augusztusban csökkentette és növelni tudta az exportált mennyiségeket. „A befektetői bizalom negatívvá vált és nagy eladási nyomás várható” –  Howie Lee, a szingapúri OCBC bank közgazdásza. Elemzések alapján a héten nem valószínű nagyobb pozitív korrekció.