2024 május 30

Reggeli Hírlevél – 2020.12.28

Belföld

Minimális forgalom mellett emelkedett a BUX

Nem sikerült túl izgalmasra az ünnepek előtti utolsó kereskedési nap a Budapesti Értéktőzsdén. Mindössze 4,63 milliárd forintos forgalom mellett 0,4%-ot emelkedett a BUX, így 41 197,14 ponton sikerült zárnia. Érdekes lehet figyelemmel követni, hogy a külföldi piacok optimizmusa meglátszik-e majd a magyar tőzsde teljesítményén is.

Emelkedő trendjét teszteli a Richter

Az utóbbi kereskedési napokban némi pihenőt vett a Richter az év végén tartott raliban. Kereken 1%-ot esve 7 285 forinton zárt szerdán, kicsivel több, mint 1 milliárdos forgalom kíséretében. Ugyan a 9 és a 21 napos mozgóátlagok alá került az árfolyam,  szinte hajszálpontosan az október 28 óta tartó emelkedő trendvonalról fordult az ár. A trend megtartásához, szükséges lenne az előző záróár fölötti zárás. Múlt Heti hír, hogy a Richter és a Mithra licensz és szállítási megállapodást kötöttek egy új orális fogamzásgátló Latin-Amerikában történő értékesítésére.

Alacsony forgalommal pattant a MOL

Az utóbbi hónapok ralijában korrekciót jelentett az előző hét, az utólsó napok azonban már inkább az emelkedésről szóltak.  Szerdán a magyar blue chipek közül kiemelkedő teljesítményt nyújtva a MOL 1,9%-ot emelkedett 2140 forintig. A forgalom azonban ebben a papírban is elmaradt, összesen 916 millió forint fordult meg a részvényben. A vállalat tovább vette saját részvényeit, újabb 100 000 db saját részvényt vásároltak, 2122,5 forintos átlagáron. További információ, hogy Hernádi Zsolt, a MOL vezérigazgatója december 22-én gyakorolta opciós vételi jogát.  1667 forintos lehívási árfolyam mellett 240 000 darab részvényt hívott le.

Külföld

Szolid zárás karácsony előtt és bizakodásra okot adó futures

Nem láthattunk nagy mozgásokat a karácsony előtti utolsó napon. A Dow 0,21%-kal került magasabbra és 30 196 ponton zárt. A S&P 500 0,3%-ot emelkedett és 3 702 pontig menetelt. A Nasdaq nőtt a legtöbbet, egészen 0,39%-ot, így 12 706 ponton fejezte be a kereskedést. A Futures jó hangulatra figyelmeztet. A Dow 0,45%-os, az S&P 500 0,62%-os, a Nasdaq pedig 0,58%-os pluszban van jelenleg.

Nem mindegy, hogy 600 dollár vagy 2000 dollár!

Miután majdnem egy hétig visszatartotta a 900 milliárd dolláros koronavírus-segélyt, Donald Trump aláírta az stimulus csomagot, amely a rászoruló amerikai lakosok számára 600 dolláros csekket biztosít. Donald Trump korábban kritizálta a csomagot, mivel ő a jóval magasabb, 2000 dolláros összeget tartja most szükségesnek. A 600 dollár megemeléséről hamarosan dönthetnek Amerikában és Trump vasárnap este közzétett nyilatkozatában azt mondta, hogy a szenátus hamarosan elindítja a szavazás folyamatát, amely 2000 dollárra növelné az összeget.

Ma is zuhan az Alibaba

Az Alibaba Group Holding Ltd. vasárnap 6 milliárd dollárról 10 milliárd dollárra növelte részvényeinek visszavásárlási programját, de a részvények továbbra is estek a kínai szabályozók monopóliumellenes vizsgálata közepette. A cég részvényei már második napja esnek több, mint 8%-ot.

Online vásároltak az emberek az ünnepek alatt

A kiskereskedelmi értékesítés 3%-kal nőtt az ünnepi vásárlási szezonban – október 11-től december 24-ig – derül ki a Mastercard felméréséből. A Mastercard SpendingPulse felmérés előzetes adatai szerint az online értékesítés közel 50%-kal nőtt a 2019-es számokhoz képest.

Nincs a legjobb helyzetben Japán

Japán ipari kibocsátásának növekedése novemberben megtorpant, miután öt hónapig folyamatosan emelkedni tudott. Ez megmutatja a globális gazdasági fellendülés törékeny jellegét a Covid-19 fertőzések közelmúltbeli újjáéledése miatt. A világ harmadik legnagyobb gazdasága a harmadik negyedévben gyorsan felépült a háborús helyzetre hasonlító körülmények után, de néhány nagy gazdaságban a koronavírus-fertőzések új hullámára reagálva a lezárási intézkedések megkezdődtek, ami által újabb károk érhetik a keresleti oldalt.