2024 július 25

Pozitív nyitás és emelkedés a tőzsdéken

Úgy tűnik, hogy az ünnepek után is folytatódik az erőteljes részvénypiaci rally, mind a nemzetközi, mind a magyar piacon. Az emelkedés egyik oka lehet a karácsony előtt nem sokkal bejelentett Brexit-megállapodás, de az új vakcináról érkező hírek is jó alapot nyújthattak a szárnyaláshoz. Vannak azonban specifikus sztorik is, például a BÉT-en is.

Nemzetközi rally

A német tőzsdeindex ma történelmi csúcsa közelében is járt 13800 felett, ami azt jelenti, hogy lényegében végre a DAX is visszatért a vírusválság előtti szintekre. Körülbelül innen fordult ugyanis le februárban a koronavírus válság kezdetekor az index árfolyama. Egy dupla csúcs alakult tehát ki, kérdés, hogy innen képes lesz-e tovább menetelni az egyik legfontosabb európai tőzsdeindex. Mint európai irányadó index számára vélhetően a Brexit pozitív kimenetele adhatja az erőt. Természetesen az amerikai határidős indexek is pozitív tartományban találhatóak, az S&P500 határidős indexe jócskán 3700 pont felett indíthatja a napot, ha nem veszít lendületéből.

Emelkedő blue chipek, szárnyaló kispapírok

A magyar tőzsdén is bőven találunk izgalmakat. A magyar oltási program elkezdése, a csökkenő esetszámok, ezáltal a várható lazítások eredményeképpen ránk is átragadt a pozitív nemzetközi hangulat. Emelkedik az összes blue chip, mind a Mol, mind az OTP 1 % feletti emelkedést képes felmutatni jelenleg, de a Richter is hasonló mértékben tud ma emelkedni.

Waberer’s: újra a BÉT sztárja

Az elmúlt hetek sztárpapírjai viszont felemásan teljesítenek, a Masterplast közel 2 %-ot veszített értékéből, a Waberer’s viszont 15 % körüli pluszban is járt! Utóbbi esetében az új tulajdonosok okozta pozitív befektetői várakozás lehet a háttérben, ahogy múlt heti cikkünkben is foglalkoztunk vele. Érdemes még kiemelnünk a Rábát, amely szintén több százalékos nyereséget tud ma elkönyvelni,; a járműipari cég esetében nem tulajdonos, hanem vezetőcsere okozza a hirtelen feltámadást.

www.bet.hu