2024 július 25

Brexit-egyezség és vegyes hírek a vírusról az ünnepek alatt

Az elmúlt napokban zárva voltak a tőzsdék, ráadásul nem is túl kevés ideig. A karácsonyi időszak utáni első nap ugyanis vasárnapra esett, így jó pár nap történései alapján indul a kereskedés a mai napon. Történésből pedig volt elég, ugyanis a Brexittel kapcsolatban, illetve a koronavírussal, az ellene készült vakcinával összefüggésben is többet tudhatunk, mint a legutóbbi tőzsdezáráskor. Nézzük, mik történtek az ünnepek alatt 2021-hez közeledve!

Brexit: megállapodás

Pont került egy nagyon hosszú történet végére, ugyanis megszületett a várva várt megállapodás a Brexitről. Megszületett ugyanis a megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatrendszeréről. Ideje volt: a kilépés mellett még 2016-ben népszavazással döntő szigetország ugyanis enélkül megegyezés nélkül esett volna ki az Unióból 2021 első napján, ami érthetően a piacokat is rosszul érintette volna.

Kész az egyezség- www.holyrood.com

A megállapodás több fontos részletet is tartalmaz, ami egyszerű állampolgárként is érinthet minket-vége a teljes mértékben szabad mozgásnak, az ország nem lesz része az Erasmus programnak. Ugyanakkor vám nem lesz az Európai Unió és Anglia között, ahogy kvóták sem lépnek életben. Látható tehát, hogy a gazdaságilag minél kevesebb kárral járó kimenetelt választották a tárgyalófelek, amit vélhetően a piacok is pozitívan fognak fogadni.

Koronavírus: terjedő új variáns

A koronavírussal kapcsolatban jó híreket kaphattunk, például Magyarországról is: bár kevesebb teszt mellett, de 1000 fő alá is süllyedt a napi igazolt fertőzöttek száma, illetve a halálesetek napi száma is képes volt 100 alá csökkenni. A novemberi korlátozások tehát egyértelműen éreztetik jótékony hatásukat.

Érkezik a vakcina Magyarországra- www.pannonrtv.hu

 Közben azonban az új, Délkelet-Angliában megjelent variáns borzolhatja a befektetők kedélyeit; a 70 %-kal is fertőzőbb vírus ugyanis egyre több országban jelenik meg, ezzel fokozva a vírusválság okozta bizonytalanságot. Jó hírek érkeztek vakcinafrontról ugyanakkor: az AstraZeneca is hatékony vakcinának bizonyul. Emellett az EU-ban, és már Magyarországon is elkezdődtek az oltások. Így, ha a lakossági hajlandóság is adott lesz, illetve az új variáns ellen is megfelelő az oltóanyag, akkor remény nyílik, hogy hamarosan magunk mögött tudhatjuk a koronavírus legnehezebb részét.

www.reuters.com www.vg.hu www.koronavirus.gov.hu