2024 április 22

Nincs újabb szigorítás

A kormány már múlt héten jelezte, hogy az eheti szerdai kormányülésen fog dönteni az újabb esetleges szabályozásokról. Ekkor derül ki ugyanis, hogy a két hete bevezetett korlátozó intézkedéseknél van-e eredménye, és ha igen, akkor indokoltak-e esetleges további szigorítások, vagy esetleg lazítás. Mint ismert, november elején a felfutó járványgörbe miatt jelentős korlátozásokat jelentett be a miniszterelnök: este 8 után nem lehet az utcán tartózkodni, köztereken is kötelező a maszkviselés, illetve digitális oktatásra álltak át a gimnáziumok és az egyetemek.

Azóta a járványadatok meglehetősen hektikusan is tudnak alakulni: a halottak száma sajnos 90 -s 120 közötti szűkebb sávban ingadozik, a fertőzöttek száma azonban hol 3 ezer, hol 6 ezer körül is tud alakulni. Ennek az oka a tesztelési kapacitások korlátossága, illetve az, hogy közben több országos szűrőprogram is fut, ilyen például a pedagógusok folyamatosan tesztelése.

Gulyás Gergely mai bejelentése alapján nem lesznek további korlátozások. A miniszterelnökséget vezető miniszter közlése alapján tehát az eddig bevezetett szabályok maradnak, igaz, enyhítés sincs. A magyar tőzsde érdemben nem reagált a hírre, a BUX index továbbra is tegnapi záróértéke körül ingadozik.