2024 július 25

Miért repült ilyen magasra az Enefi árfolyama?

A napi 20 százalékos limittel (a BÉT-en létezik emelkedési limit) emelkedett az Enefi árfolyama hétfőn váratlanul magas forgalomban azt követően, hogy a társaság múlt pénteken bejelentette új stratégiáját. Az egykor szebb napokat is látott energetikai cég hamarosan ismét nevet vált, és egy teljesen új úton indul el. A cél egy legalább 30 milliárd forintnyi eszközzel rendelkező vagyonkezelő összehozása, diverzifikált portfolióval.

A tőzsde honlapján közzétett stratégia alapján az ehhez szükséges forrást elég nagy arányban a Romániában folyó perekből fedezné a cég. Összesen hat per van folyamatban, ezek közül a két legnagyobbnak az összértéke hozzávetőlegesen 17,5 milliárd forint a kamatokkal együtt, de Gyergyószentmiklóson a 15 százalékos éves belső nyereségráta kalkulált értéke nélkül.

Ezeket a peres követeléseket teljes értékvesztésen, vagyis jelenleg nulla forintos értéken tartja számon az Enefi a könyveiben, a cég azonban úgy látja, a követelések megalapozottak, jöhet még be pénz. Az Enefi a peren kívüli egyezkedéstől sem zárkózik el, erre azonban nem sok esélyt lát, mivel véleménye szerint a tárgyalópartnerek teljesen szavahihetetlenek. Emellett a romániai jogszabályok alapján a perekben érintett cégek vezető tisztségviselőit személyesen is felelősségre lehet vonni az általuk okozott esetleges károkért.

A részvényesek előre persze ne igyanak a medve bőrére, a társaság arra figyelmezteti őket, hogy ezek a perek ugyan jelentős részét képezik az új stratégia alappilléreinek, és a jövőben jelentős értéket jelenthetnek a pernyertességgel zárult eljárások, de nincs garancia arra, hogy a társaság megnyeri az eljárásokat, az sem lehet tudni, hogy mikor zárulnak le ezek, és az sem biztos még, mennyi pénz folyik majd be így.