2024 július 25

Lezajlott az első elnökjelölti vita

Az amerikai elnökválasztások gyakorlatilag kötelező eleme, hogy a két legfőbb jelölt háromszor vitázik egymással. Magyar idő szerint ma hajnalban csapott össze a republikánus regnáló elnök, Donald Trump, és demokrata kihívója, Obama elnök korábba alelnöke, Joe Biden.

A vita során a stílus az eddigi kampánynak megfelelően alakult, néhol a jelöltek egymás szellemi képességeire tettek elítélő megjegyzéseket, ráadásul meglehetősen nyíltan. A koronavírus járvány kapcsán Biden keményen bírálta Trump késlekedő fellépését, az aktuális elnök értelemszerűen gyorsaságát és intézkedéseinek sikerességét hangsúlyozta. Trump emelett cáfolta a New York Times értesüléseit, miszerint gyakorlatilag évek óta nem fizet személyi jövedelemadót az egyébként dúsgazdag amerikai elnök.

A vita során Trump támadott többet, ő volt az erőszakosabb vitázó, de szokatlan módon az ellenfele által álmatag Joe-nak nevezett Biden is felemelte a hangját, amikor például Trump a demokrata jelölt elhunyt fiára tett negatív megjegyzést. Trump többször belevágott Biden szavába is, a moderátor sem igazán tudott ezen segíteni. A tüntetések kapcsán is eltérő volt a két jelölt álláspontja, Biden egyenesen rasszistának nevezte a republikánus elnököt, Trump pedig újra a rend mellett foglalt állást és elítélte az antifákat.

A vita kétségkívül legérdekesebb momentuma az volt, amikor a moderátor megkérdezte, hogy elfogadnák-e a jelöltek, ha a másik elnökjelölt nyeri a novemberi elnökválasztást. Biden határozott igennel válaszolt, Trump viszont ezt egyszer sem mondta ki, hanem a levélben történő szavazás kapcsán folyamatosan a választási csalás lehetőségéről beszélt. Ez nem újdonság, Trump hónapok óta állítja, hogy a demokraták el fogják csalni az elnökválasztást. A probléma ezzel, hogy a piacok számára újabb bizonytalanságot hordoz; létezhet, hogy a regnáló elnök nem ismeri el a választások eredményét, ha veszít? Mi történik ilyenkor?