2024 március 04

Koffeinpor a natúrkozmetikumokban – avagy a koffein hatása a kávén túl

A koffein az egész világon a leggyakrabban használt táplálékkiegészítő. Bár elsőre a kávé jut róla eszünkbe, a tea és az energiaitalok is bőségesen tartalmazzák. Ezeket mind energialöketként fogyasztjuk, de vannak olyanok is, akik csak ezeknek az italoknak az ízéért, az aromájáért rajonganak. 

A koffein tulajdonképpen egy növényi alkaloid, amit a kávé és a fekete tea mellett megtalálhatunk például a matében és a guaranában is. A fogyasztása nemcsak belsőleg, hanem külsőleg is megszokott és elterjedt ma már. Kozmetikumokban gyakran előfordul a koffeinpor, amely elérhető a Soapcenter kozmetikai hatóanyag és vitamin kínálatában is. 

Mi az a koffeinpor?

Ez egy szagtalan, fehér színű, finom por, amely 100%-os tisztaságú. Az alakformáló és narancsbőr elleni készítmények kitűnő összetevője, de alkalmazzák samponokban, tusfürdőkben, szappanokban és szemkörnyékápoló krémekben is. 

A koffeinpor vízben és olajban is oldódik, de szobahőmérsékletű vízben csak mérsékelten. Mivel azon kevés anyagok közé tartozik, amelyeknek nem árt a hő, illetve azért, mert forró vízben jobban oldódik, ezért a krémek víz fázisába célszerű tenni. 

Az adagolása általában 0,5-3% között mozog. A szemkörnyékápolókba maximum 1,5%, a bőrápolókba 0,1-0,8%, a testápolókba 0,5-1%, a hajápolókba és a samponokba pedig 0,1-2% javasolt. Ezekkel az arányokkal otthon is készíthetünk a koffeinpor segítségével remek natúrkozmetikumokat. Most nézzük meg, miért is olyan jó ez az anyag!

A koffeinpor hatásai

A gyógyszerészeti minőségű, 100%-os tisztaságú koffeinpor rengeteg lehetőséget rejt magában a kozmetikumokban való alkalmazása terén. Csökkenti a szem alatti karikákat az érszűkítő tulajdonságának köszönhetően, ami egy kialvatlan éjszaka után igencsak előnyös lehet. 

Gyulladásgátló hatása következtében a bőr mélyebb rétegeibe bejutva segít megszüntetni a pirosságot, az irritáltságot. A koffeinpor tonizálja és feszesíti a bőrt, ezért a narancsbőr ellen is rendkívül hatásos lehet. Önmagában természetesen ne várjunk csodákat, más módszereket is be kell vetni, ha meg akarunk szabadulni a narancsbőrtől. 

Megfelelő táplálkozás és elegendő mozgás is szükséges a koffeinport tartalmazó feszesítő krémek alkalmazása mellett. Ezek kombinációjával már jelentős és látványos eredményeket érhetünk el. 

További előnyös tulajdonságok

Ha szeretnénk a koffeinpor hatását növelni, a krémezés előtt végezzünk egy alapos bőrradírozást, amitől felélénkül a vérkeringésünk is. A koffeinpor képes visszatartani a vizet a szövetekben, ettől lesz feszesebb a bőrünk. Hatásossága a mikrokeringés növelésében és a duzzanatok csökkentésében is megmutatkozik. 

A samponban alkalmazva pedig a fejbőr vérkeringését is serkenti, amely segít a hajnövekedésben. Kopaszodásra való hajlam esetén is kifejezetten ajánlott, de hajnövesztéshez, hajdúsításhoz is alkalmazható. A koffeinpornak csak külsőleges használata engedélyezett, az érzékeny bőrűek pedig fokozottan figyeljenek az adagolás során is!