2024 április 22

Kitört a DAX és száguld tovább

Az elmúlt hónapok általánosan is a részvénypiacok őrült rallyjáról szóltak, a novemberi elnökválasztás után gyakorlatilag konstans az emelkedés. Nem véletlenül: Joe Biden megválasztásával kiárazódott az év legnagyobb politikai kockázata, illetve a vírussal kapcsolatban is jó hírek érkeznek. Pontosabban a vírussal kapcsolatban tragikus hírek érkeznek, de a vakcina ezt elhomályosítja, így a befektetők pozitívak a járvány közeli várható vége kapcsán. Mindeközben jó hírek érkeznek a uniós költségvetésről is, sőt, a hónapok óta halasztott újabb amerikai stimulus kapcsán újra bizakodók a tőkepiaci szereplők.

Hogy áll a német tőzsdeindex?

A DAX ennek ellenére heteken keresztül egy szűk sávban mozgott, gyakorlatilag 13000 és 13400 között, kisebb alá- és fölészúrásokkal tarkítva a képet. Ez magyarázható lehet a más befektetői hangulattal (szinte mindig többet emelkednek a tengerentúli indexek emelkedés esetén az utóbbi időben), illetve, hogy az Európai Unió, benne Németország gazdaságát jóval jobban megrázta a vírusválság a jelek szerint, mint az USA-ét. Tegnap azonban eljött a várva várt kitörés, ezáltal betöltötte a német tőzsdeindex is a tavaszi nagy zuhanáskor keletkezett rését.

www.investing.com

Azonban rögtön újabb rések is keletkeztek, a mai nappal ráadásul egy jelentősebbnek mondható. A Bollinger-szalagon kívül található a napos grafikon alapján a DAX, ugyanakkor az RSI még nem ért a túlvett tartományba. A mozgóátlagok felett van bőven az árfolyam, a 200 napos mozgóátlag lassan elérhetetlen távolságban. Visszafordulás esetén a 12900 felett található 100 napos mozgóátlag jelenthet támaszt, illetve előtte a 13306-nál található Bollinger-közép. Most azonban egyelőre nem ezek a szcenáriók vannak a figyelem középpontjába, ugyanis a DAX történelmi csúcsa sincs már messze a 13800 pontos értékek fölött. Az azonban már komoly ellenállást jelenthet a tőzsdeindex számára, érdemes figyelni annál a szintnél, mert ha ott megáll, akkor tankönyvi duplacsúcsot ír le a grafikon.